3D printmarkt

Sciaky start internationale uitrol grote elektronenstraal 3D printers

Het Amerikaanse Sciaky is gestart met de internationale verkoop van de EBM-machines voor het 3D metaalprinten van grote componenten. Onlangs nam de Duitse dealer al deel aan RapidTech in Erfurt, nu heeft het Amerikaanse bedrijf bekend gemaakt de internationale markten op te gaan. Dat gebeurt onder meer via de samenwerking met Efesto. 

 

Metalen componenten tot 5791 mm hoog

Verleden jaar wist Ashok Varma, ceo van Efesto, op de IMTS in Chicago al de nodige aandacht te trekken met enkele complexe en grote 3D geprinte metalen componenten. Hij heeft eerder al gewerkt voor Optomec. Nu heeft hij Sciaky EBAM machines in het portfolio genomen voor een groot aantal landen, waaronder Polen en Rusland, naast een aantal Aziatische landen en landen in het Midden Oosten en de VS. In Duitsland vertegenwoordigt Evobeam het Amerikaanse concern. Evobeam heeft een lange ervaring in allerlei technologieën die werken met elektronenstralen.

 

Grote producten 3D printen

Het bijzondere aan de additive manufacturing machines van Sciaky is dat je hiermee zeer grote producten kunt opbouwen. De grootste machine kan nu tot 5791 mm hoog (minimaal 305 mm) opbouwen. Afhankelijk van het materiaal en de nauwkeurigheid gebeurt dit met snelheden tussen de 3,5 en 10 kilogram per uur. Sciaky’s technologie komt voort uit lastechnologie. Een metaaldraad wordt met de elektronenstraal gesmolten en zo wordt het product opgebouwd. Sommige experts denken dat draad- of poedertoevoer uiteindelijk de toekomst zal zijn in het 3D metaalprinten van grote onderdelen, omdat dit veel sneller gaat dan de poederbedmachines waarin laag voor laag met de laser wordt belicht.

 

Leasing verlaagt instapdrempel

In de VS heeft de machinebouwer onder andere een overeenkomst gesloten met een leasebedrijf. Door de machines te leasen denkt Sciaky de instapdrempel voor potentiële klanten fors te verlagen. Een van de eerste commerciële klanten van het bedrijf is Lockheed Martin Space Systems. Het ruimtevaartbedrijf zet de machines in voor de productie van brandstoftanks met een doorsnede van 1,5 mm.

Back to top button