ApplicationsTechnology

Volkswagen Toolmaking opent 3D print center

Volkswagen Toolmaking heeft in Wolfsburg het nieuwe 3D print center geopend. Van hieruit moet het thema 3D printen naar een hoger niveau in de automobielproductie worden getild. Andreas Tostmann, binnen de Raad van Bestuur verantwoordelijk voor productie, sluit niet uit dat de autofabrikant in de toekomst rechtstreeks aan de assemblagelijn onderdelen gaat 3D printen.

 

Gaat VW aan de lijn 3D printen?

De automobielindustrie is bezig op 3D printvlak de omslag te maken van prototyping naar productie. Ook bij Volkswagen gebeurt dit in hoog tempo. Enkele maanden geleden is geïnvesteerd in zowel de Metalfab1 van Additive Industries als de Metal Jet metaalprinter van HP. Met de opening van het 3D printcentrum bij Volkswagen Toolmaking wordt een nieuwe fase ingeluid. “Binnen twee tot drie jaar zal 3D printen ook interessant worden voor de eerste productie-onderdelen”, zegt Andreas Tostmann.

 

Binder jetting kansrijk voor productie

De HP printtechnologie vult de SLM-technologie, waarmee Volkswagen al langer werkt, aan. Bij Volkswagen ziet men in de binder jetting technologie van HP kansen om het 3D printen van prototypes door te ontwikkelen naar onderdelen voor in de auto’s. Dat heeft veel te maken met de snelheid van deze technologie en het grotere gebruiksgemak. Het 3D printcentrum in Wolfsburg heeft een oppervlak van zo’n 3100 m2, waar gereedschapmakers en onderzoekers nauw samenwerken om zowel nieuwe producten als processen te ontwikkelen. De nieuwe AM-unit zorgt voor 11 nieuwe banen.

 

HP Metal Jet

Een van de teststukken die Volkswagen op de HP printer heeft gemaakt.

 

Omslagpunt ligt bij 1000 onderdelen per dag

Op de IMTS in Chicago, waar HP de Metal Jet metaalprinter voor het eerst aan het publiek toonde, zei Martin Goede, hoofd technologie planning en ontwikkeling bij VW, dat de kritische grens bij 1000 onderdelen per dag ligt. “Zodra we duizend onderdelen op een dag kunnen printen, gaan we pushen.” Gewichtsbesparing en functie-integratie zijn voor hem de belangrijkste voordelen van 3D printen.

 

Foto: de officiële openingshandeling, van links naar rechts Oliver Schauerte (Head of Research, Materials and Production Processes),  Eckhard Ritz (Head of Toolmaking,  Volkswagen) en Uwe Schwartz (Head of Planning).

 

Back to top button