3D printmarktApplications

Porsche Classic: on demand 3D printen vervangt voorraad

Een met lasersmelten vervaardigde ontgrendelingshendel voor de koppeling van een Porsche 959 voldoet aan alle mechanische eisen die aan het oorspronkelijke onderdeel worden gesteld. Het is net zo sterk als het origineel van grijs gietijzer. Porsche Classic zet daarom sinds kort 3D metaalprinten in om dit klassiekeronderdeel te maken. En deze hendel is niet het enige onderdeel dat voortaan op bestelling wordt geprint.

 

8 onderdelen Porsche 959 voortaan op aanvraag geprint; 20 andere in onderzoek

Een complete Porsche uit de 3D printer blijft nog even toekomstmuziek. De sportwagenbouwer uit Zuffenhausen zet ondertussen wel 3D printen in bij Porsche Classic, de dochter die de onderdelenlevering voor de klassieke modellen verzorgt. Porsche is daarmee opnieuw een Duitse onderneming die voor 3D printen on demand kiest als alternatief voor magazijnen vol met dode voorraad.

 

Deze voet voor de binnenspiegel van de Porsche 959 wordt 3D geprint.

 

3D printen economische haalbaar

Porsche Classic heeft zo’n 52.000 verschillende onderdelen beschikbaar. Deels worden die vandaag de dag gemaakt met de originele gereedschappen. Sommige onderdelen, zoals de ontgrendelingshendel voor de 959, worden echter zo zelden gevraagd, dat het prijskaartje van het op voorraad houden fors oploopt. Porsche Classic zegt dat 3D printen inmiddels zover is dat het voor kleinere aantallen een reëel rendabel alternatief is geworden in het portfolio van maaktechnieken. Zo was de ontgrendelingshendel niet meer beschikbaar. Van de Porsche 959 zijn echter slechts 292 exemplaren gebouwd. Daarvoor ga je dus geen nieuw gietdeel produceren. SLM metaalprinttechnologie blijkt hier zowel technisch als economisch een reëel alternatief te zijn. Het 3D geprinte onderdeel is getest op een belasting van 3 ton en die test doorstaat het met glans. Ook een praktijktest is positief verlopen.

 

Dit onderdeel van de warmtewisselaar in het uitlaatsysteem wordt met selective laser melting uit metaalpoeder gemaakt.

 

Zowel SLM als SLS

Alles bij elkaar heeft Porsche Classic op dit moment 8 onderdelen die 3D geprint worden als de klanten er naar vragen. Deels gaat het om staal- en lichtmetaal componenten die met SLM technologie uit metaalpoeder worden gemaakt; voor een ander deel worden kunststof onderdelen vervaardigd met SLS printtechnologie. Porsche Classic stelt als onderste kwaliteitseis dat ze moeten voldoen aan de specs van de originele onderdelen. In de praktijk zijn de geprinte exemplaren dikwijls beter. Als er van de te printen onderdelen geen CAD files beschikbaar zijn, valt Porsche Classic terug op 3D scannen en reverse engineering.

Op dit moment onderzoekt men nog 20 andere onderdelen of ze geschikt zijn om voortaan on demand te 3D printen.

 

Back to top button