Technology

Mimaki 3DGD-1800: Gel Dispensing printer voor grote displays

Mimaki Europe slaat met de nieuwe Mimaki 3DGD-1800 3D printer een brug van de 2D printindustrie naar de 3D printsector. De nieuwe grote, snelle 3D printer is onder andere bedoeld voor de productie van displays en producten voor de signmarkt. De machine 3D print to 1,8 m hoog in amper 7 uur tijd.


De Japanse printerfabrikant grijpt voor de technologie in deze machine terug op de principes van Gel Dispensing Printing. Tijdens het printproces wordt UV uithardende gel geëxtrudeerd en daarna direct uitgehard met LED-UV licht. Deze technologie haalt een maximale opbouw in de Z-richting van 350 mm per uur. Daarnaast kun je hiermee zonder support holle structuren 3D printen. Dat maakt de Mimaki 3DGD-1800 geschikt voor de productie van displays waarin verlichting wordt verwerkt.

Digitalisering van de workflow

“Met de ongekende snelheid waarmee we modelleren en de mogelijkheid om enorm grote objecten te creëeren, staat de 3DGD-1800 voor de echte transformatie van groot formaat productie”, zegt Bert Benckhuysen, Senior Product Manager bij Mimaki Europe. Mimaki digitaliseert hiermee het proces van ontwerpen tot het maken van de meest creatieve producten, iets dat tot nog toe veel handwerk vereist. Mimaki mikt met de nieuwe 3D printer op toepassingen in de signindustrie, displays, de eventindustrie maar ook interieurbouw. Klanten kunnen de 3D printer combineren met de folies die op de 3D printers van Mimaki geprint worden. Daarmee kunnen de objecten verder worden afgewerkt. Ben Benckhuysen beschouwt de nieuwe 3D printer als een volgende stap naar het doel om een leidende rol te spelen in zowel de sign als grafische industrie.

2D geprinte folies voor afwerking van de grote 3D geprinte producten

Drie keer sneller dan filament

De Mimaki 3DGD-1800 is vanaf 1 april beschikbaar voor klanten. De 3D printer is dankzij het Gel Dispensing proces tot drie keer sneller dan een grote filament printer. Behalve toepassingen in de decoratiebouw, de signmarkt en reclamewereld ziet Mimaki ook kansen in het 3D printen van grote industriële matrijzen, bijvoorbeeld voor vacuümvormen. Daarmee kunnen kunststofverwerkende bedrijven hun doorlooptijd aanzienlijk verkorten.

In Nederland vertegenwoordigt Layalay de Japanse printerfabrikant

Back to top button