MaterialsTechnology

Siliconen 3D printen opent heel nieuwe mogelijkheden

3D printen met siliconen opent heel nieuwe toepassingsmogelijkheden. Niet alleen voor consumentenproducten, ook voor industriële onderdelen. German RepRap loopt op het gebied van 3D printen met vloeibare materialen voorop. De Duitse printerfabrikant integreert de precisie doseertechnologie van ViscoTec, een van de deelnemers aan het 3D Printing event op Chemelot Campus.

Een van de meest bekende toepassingen van 3D printen met siliconen zijn de tussenzolen van schoenenfabrikant Ecco. In de Amsterdamse concept store van de Deense schoenenfabrikant staan enkele German RepRap 3D printers, die de gepersonaliseerde zolen printen van siliconen rubberl. De Duitse fabrikant heeft deze machine nu vrijgegeven voor de hele markt.

siliconen 3D printen

De 2 componenten worden exact gemixt in de printkop.

German RepRap geeft L280 Liquid Additive Manufacturing machine vrij

Sterker dan spuitgieten

German RepRap spreekt zelf over Liquid Additive Manufacturing (LAM). Vloeibare siliconen, zoals het printbare vloeibare siliconenrubber van Dow Corning, kunnen hiermee geprint worden. Het vloeibare siliconenrubber is een hoog viscoos materiaal. Tijdens het 3D printen wordt de verhouding van de beide materiaalcomponenten heel precies gedoseerd worden. Bij de buildjob voorbereiding heeft men invloed op de juiste verhouding waarin de componenten gemengd worden. Met LAM kan men bovendien de oriëntatie van de moleculen beïnvloeden. Dat kan met spuitgieten niet. Hierdoor ontstaan deels sterkere producten.

Lokaal eigenschappen beïnvloeden

German RepRap levert de L280 3D printer in combinatie met de Simplify 3D software. Dat geeft bij de buildjob voorbereiding veel vrijheid om via de parametersettings het printproces te beïnvloeden. Precies van deze eigenschap maakt Ecco gebruik. Door de instellingen te wijzigen in een bepaald deel van het product, verandert men de eigenschappen op deze plek. Om de beide materiaalcomponenten op moleculair niveau te verbinden, past German RepRap een speciale halogeenlamp toe die na elke laag het materiaal belicht en daarmee de verbinding tussen de materialen thermisch op gang versnelt. Hierdoor is de 3D printsnelheid aanzienlijk korter dan zonder deze thermische tussenstap.

Precisiedoseertechnologie van ViscoTec

Met een halogeenlamp zorgt de 3D printer voor een snelle en sterke hechting van twee lagen.

De Duitse printerfabrikant past in de German RepRap L280 de doseertechnologie van ViscoTec toe. Dat gebruikt twee excentrische schroefpompen die in de printkop de componenten mengen. Door de draairichting van de pompen om te keren, wordt voorkomen dat er ongewenste druppels op het werkstuk vallen als er niet geprint wordt. ViscoTec ziet dit als een equivalent voor het terugtrekken van het filament bij FDM printers. Hierdoor kan men zeer exact doseren. Naast siliconen kan met deze technologie ook polyurethaan worden geprint, expoxyharsen en keramiek. De excentrische schroefpomp biedt daarmee volgens de ontwikkelaar meer voordelen ten opzichte van andere doseertechnieken.

Dit soort siliconenproducten, bijvoorbeeld voor prototype profielen, kunnen nu direct geprint worden.

Simon Kasböc, werkzaam bij de Business Development unit Additive Manufacturing bij ViscoTec geeft op 16 april een presentatie over 3D printen met siliconen. Hij doet dat tijdens de 3D Printing Materials Conference, onderdeel van het tweedaags 3D Printing event op Brightlands Chemelot Campus.

Layalay vertegenwoordigt German Reprap in Nederland

Back to top button