software

Velo 3D Flow software: 90% succesrate bij eerste print

De Amerikaanse 3D printerfabrikant Velo 3D belooft met de nieuwe release van de eigen Flow buildjob voorbereidingssoftware dat de resultaten van het metaalprintproces nog beter voorspelbaar zijn. Dat komt door een nieuw simulatie algoritme. Hierdoor is 90% van de prints direct de eerste keer goed.

Velo 3D heeft de Sapphire 3D metaalprinter vorig jaar op de IMTS in Chicago voor het eerst gepresenteerd. Later dit jaar wil het de poederbed metaalprinter ook op de Europese markt introduceren. De Flow buildjob voorbereidingssoftware speelt een belangrijke rol in de resultaten die Velo haalt. Volgens Benny Buller, CEO, is buildjob voorbereidingssoftware tot nog toe steevast het stiefkindje geweest in de AM-industrie. Velo 3D wil echter een geïntegreerde oplossing bieden, inclusief procesgestuurde simulatie.

Ingebouwde simulatie algoritme voorspelt uitkomst 3D printproces

Native CAD-files inlezen

Native CAD-modellen worden ingelezen in de Flow software. Deze herkent de geometrie en de nauwkeurigheid die de design engineer in gedachten heeft. De werkvoorbereider kan vervolgens de opdracht optimaliseren voor ofwel kwaliteit ofwel kosten. Of een combinatie van beide. Je kunt in de software oppervlakken selecteren waar bijvoorbeeld de maatvoering absoluut kritisch is en er geen vervorming mag optreden. Niet-kritische delen van het werkstuk worden vooral geoptimaliseerd met het oog op productiviteit en kosten. Met de simulatie algoritmen zoekt de buildjob voorbereidingssoftware vervolgens naar de beste oriëntatie en parametersettings. Dit gebeurt volkomen automatisch dankzij de simulatie-algoritmes. De geavanceerde composer herkent de bijzondere geometrische features in het werkstuk en past de correcte parameters ook op de andere, soortgelijke features toe. Hiermee wordt de uitkomst van het 3D printproces beter voorspelbaar en haal Velo 3D een succesrate bij de eerste print van tot 90%.

Velo 3D slaagt erin om met veel minder supportmateriaal te 3D printen (foto’s Velo 3D, screenshots Flow software).

Minder support nodig

Met deze integrale aanpak slaagt Velo 3D erin om de grenzen bij het 3D metaalprinten te verleggen. Zo slaagt men erin om buizen met een inwendige diameter van tot 40 mm zonder support te printen. Ook overhangen zijn printbaar zonder ondersteuningsmateriaal, waar andere systemen bij een overhang onder de 45 graden al support materiaal nodig hebben. Ook met dit soort features versnelt Velo 3D het printproces en verlaagt het de totale kostprijs doordat er minder nabewerkt hoeft te worden.

In de RapidPro / Machineering editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreider artikel over Velo 3D lezen.

Back to top button