3D printmarktTechnology

Machineering 2019 wegwijzer voor additive manufacturing

Additive & New Manufacturing Technologies is een van de 10 themaroutes op Machineering 2019. Flam3D organiseert op de machine- engineering- en materialenbeurs in Brussel bovendien dagelijks expert classes rond industrieel 3D printen. Hierin delen sprekers van bedrijven zoals BMT Aerospace, Engie Fabricom en anderen hun ervaringen.

Machinetechnologie is nog steeds het hart van de Belgische beurs voor de maakindustrie. Machineering – en de voorgangers – heeft daar in de loop van de tijd steeds meer moderne oplossingen aan toegevoegd, zoals automatisering, software én additive manufacturing. Tegenwoordig gaat Machineering over machines, materialen en engineering en de relatie daartussen.

“Trends moet je met een all-in verhaal brengen, zeker additive manufacturing”

Vives Hogeschool is een van de kennisinstellingen die ervaringen met 3D metaalprinten deelt tijdens Machineering 2019.

Integraal onderdeel workflow

Karl D’haveloose van organisator Invent Media, zegt over deze integrale aanpak: “Het besef groeit dat de trends via een all-in verhaal gebracht moeten worden in plaats van de beurswereld in te delen in een apart event voor materialen, machines en engineering.” Juist bij een thema als additive manufacturing geldt de inbedding in zowel de engineering software alsook de post processing, bijvoorbeeld de verspanende nabewerking als belangrijk. Daarom is additive manufacturing een belangrijk onderdeel van het tweejaarlijks Belgische evenement voor de maakindustrie en kiest de organisatie niet voor een apart AM-evenement.

Een goed voorbeeld van hybride technologie bij DMG Mori. Het deel werd uit twee legeringen geprint en nabewerkt op de Lasertec 3D 65.

Complete waardeketen

Op de beurs presenteert een aantal spelers uit de AM-waardeketen zich. Trideus en FormiD tonen de nieuwste hardware. FormiD lanceert de nieuwe DT60 FDM printer van Dynamical Tools. Deze filament printer kan extrusietemperaturen tot 500 graden C aan. Trideus toont naast de industriële toepassingen van de Ultimaker de 3D printers van Formlabs. Promas laat onder andere de 3D metaalprinttechnologie van Sisma zien. Ook Renishaw is met 3D metaalprinttechnologie en software voor AM aanwezig. DMG Mori is een andere speler uit de CNC-verspaning die metaalprinttechnologie zal tonen. Deze drie exposanten illustreren als geen ander de plaats van 3D printen in de totale waardeketen, inclusief de CNC technologie. Toeleveranciers van 3D geprinte onderdelen die meedoen zijn onder andere ZiggZagg (9 HP 3D printers) en Melotte, een van de pioniers in de Benelux als het gaat om 3D metaalprinten en verspanend nabewerken.

Experts delen hun ervaringen

Flam3D zorgt tijdens Machineering voor de inhoudelijke invulling van het thema. Dit betekent elke dag de mogelijkheid om vragen over de printbaarheid van ontwerpen voor te liggen aan een van de experts die meedoen aan Can i Print this? Flam3D heeft ook een aantal boeiende sprekers weten te vinden. Zo deelt bijvoorbeeld Yannick Stroobants van Engie Fabricom de ervaringen met 3D printen. Ook Benoit Reynders van BMT Aerospace deelt in een expertclass de ervaringen die de Belgische luchtvaarttoeleverancier heeft met 3D printen. Lector Tom Scharlaken van Vives Hogeschool gaat in op hoe je in de voorbereiding van een buildjob het mechanische nabewerken in een later stadium kunt vereenvoudigen.

Machineering 2019 vindt van 27 tot en met 29 maart plaats in Brussels Expo

Back to top button