MaterialsTechnology

Duits studententeam wint Solvay’s AM Cup 2019

Het Gekko Performance team van de Technische Universiteit van München heeft de AM Cup 2019 van Solvay gewonnen. In deze ontwerpwedstrijd voor FDM 3D printen daagt Solvay studententeams uit om de mogelijkheden van Radel PPSU filament maximaal uit te buiten. Twee teams van de Universiteit van Gent (B) eindigen op de 2e en 3e plek.

 

De Duitse studenten hebben de AM Cup 2019 gewonnen doordat ze erin slagen om het 3D geprinte product in de Z-richting 100% sterkte te geven, waar FDM printtechnologie doorgaans juist in de Z-richting zwakkere producten oplevert. Alle studenten hebben een ASTM D638 Type V trekstaaf moeten reproduceren, net als een moeilijk te spuitgieten golvende drukpijp. De belangrijkste criteria waren maximale maatnauwkeurigheid, mechanische prestaties, inclusief drukproeven, en doorschijnendheid. Daarnaast evalueerde de jury de creativiteit van de 3D-printmethoden.

 

Sterkte FDM-geprinte trekstaaf in z-richting 100%

3D geprint product ondergaat twee uur lang druktest

De golvende buis die de studenten van het Gekko Team hebben geprint, onderscheidt zich door een hoge maatnauwkeurigheid in alle richtingen, uniforme oppervlaktekwaliteit en opmerkelijke mechanische eigenschappen. Het onderdeel is namelijk onderworpen aan een druktest. Het stukje pijp van Radel PPSU is twee uur lang blootgesteld aan een druk van 96,5 bar, zonder dat het ging barsten. Net als bij de trekstaaf heeft het Gekko Performance team het volledige 3D printproces geoptimaliseerd. “Het winnende team toont eens te meer aan dat 3D geprinte onderdelen de prestaties en de kwaliteit van conventionele spuitgietonderdelen nagenoeg kunnen evenaren, op voorwaarde dat materiaal, hardware en proces samen worden geoptimaliseerd,” zei Ryan Hammonds, R&D-platformmanager voor Solvay’s wereldwijde business unit Specialty Polymers en voorzitter van de AM Cup Jury.

Studententeams van Gent op 2e en 3e plek

Twee teams van de Universiteit Gent, – PPSUsual en PPSUPER – behaalden respectievelijk de tweede en derde plaats. Hun resultaten liggen echter zeer dicht bij elkaar. Beide teams haalden de op een na beste prestaties op het vlak van trekmodulus, treksterkte en vervormbaarheid. “Het was inspirerend om de verschillende benaderingen te zien voor het oplossen van de uitdagingen van de productie met filament (FFF), zoals de hechting aan het bed en de controle over de kamertemperatuur”, gaat Ryan Hammonds verder.

Radel PPSU
Elk studententeam heeft 500 gram filament gekregen van Solvay om de printstrategie te ontwikkelen.

Potentieel van FDM printen

Solvay heeft de AM Cup 2019 gelanceerd om aan te tonen dat 3D printen met filament in potentie geschikt is voor hoogwaardige toepassingen. Voorwaarde is dat het materiaal, het proces en het ontwerp in de handen liggen van mensen voor wie design en engineering een passie zijn. Het materiaalconcern gaat de ervaringen van de studententeams delen met klanten. Met Radel PPSU en de andere filamenten richt Solvay zich onder andere op sectoren zoals lucht- en ruimtevaart, de gezondheidszorg en de industrie. Het filamentportfolio van Solvay wordt alsmaar verder uitgebreid. Naast Radel PPSU bevat de huidige portefeuille ook (koolstofgevulde) KetaSpire polyetheretherketone (PEEK) AM-filamenten.

In totaliteit hebben 35 studententeams van 32 universiteiten uit de hele wereld meegedaan. Solvay zal de winnende inzendingen van de AM Cup 2019 tentoonstellen op de Rapid + TCT-beurs in Detroit (21-23 mei)


Back to top button