Applications

Marketiger ziet 3D print business groeien dankzij kleurenprinter

3D printen biedt meer dan andere maaktechnieken kansen nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. De cruciale voorwaarde daarvoor is de juiste 3D printtechniek. Het Eindhovense Marketiger heeft met de Mimaki full color 3D printer de markt voor figurines opengebroken. Oprichter en CEO Maikel de Wit verwacht binnen een jaar meer dan 10.000 figurines voor één klant te 3D printen.


Marketiger heeft afgelopen voorjaar de eerste full color 3D printer van Mimaki geïnstalleerd die meer dan 10 miljoen kleuren print. Daarmee print de Mimaki 3DUJ-553, die inkjettechnologie uit de 2D printers gebruikt om met UV-licht gevoelige polymeren in 3D te printen, zo’n 84% van het Fogra kleurengamma, de standaard ontwikkeld door het International Color Consortium.

Maikel de Wit van Marketiger.

Onbreekbaar, levensechte kleuren en gedetailleerd

De Mimaki 3D printer print wit materiaal aan de binnenkant; kleuren zitten in de buitenste 100 tot 150 micron dunne lagen. Doordat de buitenlaag transparant is, kaatst de witte kern het licht terug waardoor de kleuren voor het oog levendiger zijn. Daarnaast is de detaillering zeer hoog. Deze eigenschappen in combinatie met het feit dat de prints praktisch onbreekbaar zijn, heeft Makel de Wit aangezet om actief te worden op de markt voor figurines.

Madurodam verkoopt een herinnering, geen 3D print

Marketiger 3D print alle figurines voor Madurodam. Bezoekers kunnen zich laten scannen, Marketiger zorgt dat ze enkele weken later een figurine van zichzelf per post ontvangen. “Madurodam verkoopt de bezoekers een herinnering aan een mooi moment. En dan moet je zeker zijn dat de figurine ongebroken bij de klant aankomt via de post, wat bij gips producten vaak fout gaat. En de printkwaliteit en de kleuren moeten consistent zijn; print na print. Want anders is de klant niet happy,” zegt Maikel de Wit. Deze toepassing ontwikkelt zich zo goed, dat hij denkt op een totaal van meer dan 10.000 figurines per jaar uit te komen.

Andere toepassingen

Marketiger ontwikkelt daarnaast andere toepassingen voor de Mimaki kleurenprinter. Dat zijn onder andere toepassingen voor architecten, projectontwikkelaars maar ook voor een machinebouwer als AWL Techniek. Deze fabrikant van gerobotiseerde lassystemen laat de modellen in kleur 3D printen. Marketiger heeft een systeem bedacht om de losse prints makkelijk aan elkaar te koppelen in de samenstelling die de klant zoekt. Inmiddels zijn 200 onderdelen waaruit zo’n systeem kan worden samengesteld geprint. “En als het systeem verkocht is, geven ze de klant het model mee.” Juist vanwege de goede materiaaleigenschappen en de sprekende kleuren, print hij op de Mimaki machine een ‘ever lasting’ product, zo verwoorde Maikel de Wit het onlangs tijdens het open huis bij Mimaki Europe. De 3D print business is bij Marketiger explosief gegroeid sinds de eerste Mimaki full color 3D printer is geïnstalleerd.

In de december editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid artikel lezen over het open huis. Wil je al eerder meer weten over de 3D printtechnologie van Mamaki, dan kun je terecht bij LayaLay (verkoopagent in de Benelux) of op Formnext waar Mimaki Europe exposeert.

Back to top button