3D printmarktTechnology

XJet 3D printer bij KU Leuven

De KU Leuven krijgt deze week de beschikking over een XJet Carmel 1400C printsysteem. Dat heeft het Israƫlische bedrijf bekend gemaakt aan de vooravond van Formnext.


XJet toont komende week in Frankfurt de XJet Carmel 1400C en – voor het eerst – de M versie. De 3D printerfabrikant die met een speciale nano partikel jetting technologie print, heeft namelijk besloten om het 3D printen met keramiek en metaal niet langer op Ć©Ć©n machine te doen maar te scheiden. “De uitdaging om alles met Ć©Ć©n systeem te doen was groot. Het systeem zou te complex en te duur worden”, aldus CBO Dror Danai. Bovendien kan men de systemen nu optimaliseren voor keramiek respectievelijk metaal.

Professor Shoufeng Yang (links) samen met Avi Cohen van XJet.

KU Leuven

Voor de Benelux is het belangrijke nieuws dat deze week een XJet machine geplaatst wordt bij de KU Leuven. “Deze universiteit is de geboorteplaats van 3D printer fabrikanten”, zo merkte Dror Danai op. Volgens hem gaat de KU Leuven samenwerken met andere universiteiten en ook met de industrie. Inclusief de installatie in BelgiĆ« staat het Carmel systeem nu in tien Europese landen en in vijf staten in de VS. “Ook ons distributiekanaal groeit. Op Formnext presenteren we nieuwe verkopers, onder andere in BelgiĆ«.”

Medische toepassingen

Het Carmel systeem in Leuven zal vooral gebruikt worden voor onderzoek naar medische toepassingen. De KU Leuven is de eerste universiteit in Europa die over de XJet AM-technologie beschikt. Professor Shoufeng Yang gelooft dat de NanoParticleJetting technologie van XJet de grenzen van wat mogelijk is met additive manufacturing verlegt. “Het XJet systeem levert hoge nauwkeurigheid en exceptionele detaillering, op een niveau dat tot nog toe onmogelijk was of extreem veel tijd in post-processing vergde.” Hij wijst ook op de veilige en gebruiksvriendelijke bediening, doordat poeder ontbreekt en supportmateriaal oplost. Shoufeng Yang ziet ook kansen om op termijn de XJet technologie uit te bouwen naar multimaterialen 3D printen. De Leuvense universiteit gaat actief partners zoeken voor projecten uit de industrie die gericht zijn op productie met AM.

Het oplosbaar supportmateriaal komt straks ook op de aluminium 3D printer van XJet.

Aluminium begin 2020

In IsraĆ«l ontwikkelt men momenteel ook de technologie om op de Carmel 1400 M aluminium te gaan 3D printen. Verwacht wordt dat eind Q1 of begin Q2 in 2020 in de eerste machine voor het 3D printen met aluminium wordt geplaatst. “Het systeem is klaar voor fieldtesten”, aldus de XJet CBO. Op Formnext laat men wel al voorbeelden zien die in IsraĆ«l zijn geprint. XJet heeft overigens professor Dan Shechtman, die in 2011 de Nobelprijs voor Scheikunde heeft gewonnen, aangetrokken om de wetenschappelijke adviesraad te leiden. Hij gaat onder andere de roadmap voor de materiaalontwikkeling verder vorm te geven.

Professor Shechtman (links) met naast hem Dror Danai, CBO van XJet, tijdens de online persconferentie (foto: XJet/LinkedIn)

Chinese investeerder

Verder werd nog aangekondigd dat men hoopt tegen het einde van dit jaar de goedkeuring van de Chinese mededingingsautoriteiten te ontvangen voor de investering door Hi-Future. Het Chinese bedrijf wil 25 miljoen dollar investeren in XJet.

Foto: de XJet Carmel 1400M, de 3D printer voor het printen van metaal (Foto XJet)

Back to top button