Technology

MetalFab1 naar Fraunhofer Project Center in Enschede

Additive Industries levert een MetalFab 1 AM-systeem aan het Fraunhofer Project Center in Enschede. Dat is het begin van een samenwerking tussen de Eindhovense machinebouwer, het FPC@UT en het Fraunhofer IPT in Aken. Gezamenlijk willen ze de inzet van laser powderbedfusion technologie (LPBF) voor industriële serieproductie vergemakkelijken en  versnellen.


Het Fraunhofer IPT is één van de pioniers als het om de ontwikkeling en toepassing van 3D metaalprinten gaat. Het Fraunhofer Project Center in Enschede is de vooruitgeschoven post: de Nederlandse maakindustrie heeft via FPC@UT direct toegang tot de technologie know how en de research competenties in Aken. Gezamenlijk met Additive Industries willen ze nu de volgende stap zetten: nieuwe materialen kwalificeren, designregels en nabewerkingsmethoden ontwikkelen en ten slotte het LPBF proces integreren in de bestaande processen in de maakindustrie.

MetalFAB1, 3D metaalprinter van Additive Industries

Industriële acceptatie verbreden

De drie partners benaderen hierbij additive manufacturing niet als een afzonderlijke stap in het proces, maar bekijken het totale proces. Alle stappen voorafgaand aan het 3D printen en de stappen die daarna komen, worden hierin meegenomen. Ze verwachten door de samenwerking het AM-proces naar een hoger niveau te tillen wat betreft industriële geschiktheid. Dat moet de acceptatie in de industrie verbreden. “Door onze samenwerking willen we snel tot nieuwe oplossingen komen, die de industrie helpen om de competenties en activiteiten op het vlak van LPBF-technologie te vergroten”, zegt Kai Winands, hoofd Additive Manufacturing bij het Fraunhofer IPT. Volgens Daan Kersten, CEO van Additive Industries, is het namelijk voor bedrijven zelf lastig alle aspecten van het AM-proces in de gaten te houden.

Vanaf het begin voor industriële toepassingen ontwikkel

Als onderdeel van de samenwerking installeert Additive Industries in Enschede een MetalFab1 AM-systeem. Ian Gibson, wetenschappelijk directeur van het Fraunhofer Project Center (FPC@UT) bestempelt de MetalFab1 als de eerste 3D metaalprinter die vanaf het begin ontwikkeld is voor industriële inzet. Bedrijven uit de Benelux kunnen nu via het FPC@UT en de competenties bij het Fraunhofer IPT met de nieuwste AM-technologie aan de slag gaan.

FOTO: van links naar rechts Jan-Cees Santema (Sales Director Europe, Additive Industries), Kristian Arntz (Head of Department Laser Materials Processing, Chief Engineer, Fraunhofer IPT), Daan A.J. Kersten (CEO Additive Industries), Biba Visnjicki (Managing Director Fraunhofer Project Centre), Kai Winands (Head of Additive Manufacturing department Fraunhofer IPT), Maurice Herben (Program Director Fraunhofer Project Centre), Ian Gibson (Scientific Director Fraunhofer Project Centre), Harry Dirrigl (Business Development Germany, Additive Industries), Harry Kleijnen (Key Account Manager Additive Industries. (Foto Additive Industries)

Back to top button