3D printmarktManufacturers

Additive Industries wil 50 tot 100% groeien per jaar

Additive Industries heeft de nieuwe huisvesting op Strijp T officieel geopend. De fabrikant van 3D industriële AM-systemen is klaar voor de verdere groei. Momenteel ligt de productie op 10 tot 15 MetalFab systemen per jaar, maar dat gaat snel toenemen, verwacht CEO Daan Kersten: “We willen elk jaar 50 tot 100% groeien.” De fabriek heeft capaciteit voor 100 tot 200 systemen per jaar.

 

Supply chain in Brainportregio schaalt op naar fors hogere productiecijfers

Voor een keer mochten de internationale gasten zich vrij bewegen door de productiehal van Additive Industries op Strijp-T. Een kijkje nemen in het poederlab, waar metaalpoeders worden getest, onder andere voor klanten; bij de supportafdeling, van waaruit de support engineers via het Additive World Platform direct toegang hebben tot 19 van de 20 machines die Additive Industries momenteel heeft uitgeleverd. Alle afdelingen zitten weer bij elkaar. De Nederlandse fabrikant van industriële 3D metaalprinters is klaar voor de volgende fase.

 

Daan Kersten geeft tekst en uitleg over de 3D geprinte behuizing voor de elektromotor die het URE-team toepast in de Formula E racewagen.

 

Binnen 5 jaar is 3D metaalprinten mainstream technology

Deze volgende fase zal een exponentiële groei laten zien, verwacht Daan Kersten, samen met Jonas Wintermans oprichter van het bedrijf. “Over vijf jaar is 3D metaalprinten een algemeen geaccepteerde productietechnologie in verschillende sectoren.” Hij denkt dan niet alleen aan de aerospace en medische industrie, ook aan de automobielindustrie en meer algemene metaalverwerkende sectoren. Additive Industries wil met de MetalFab1 onder andere een alternatief gaan bieden voor de gietproductie van onderdelen voor de automobielindustrie. Als de series nog kleiner worden en Additive Industries slaagt erin om de kostprijs per geprint onderdeel verder naar beneden te brengen, wordt de technologie interessant voor de automobielfabrikanten, zo zei Daan Kersten tijdens een rondgang door de fabriek. Ook de steeds kortere iteratie-cycli, mede door de digitalisering en IoT-toepassingen, spelen de fabrikant van 3D metaalprinters in de kaart. Tijdens de opening konden de bezoekers onder andere de Alfa Romeo Sauber F1 racewagen zien. Hierin zitten al 15 onderdelen 3D geprint op de MetalFab 1. Het Zwitserse raceteam heeft afgelopen voorjaar de 3e machine van Additive Industries gekocht.

 

De nieuwe productiehal voor de MetalFab1 biedt voorlopig voldoende ruimte voor de groeiambities. Daarnaast rekent Additive Industries op flexibiliteit in de supply chain als de groei hoger wordt.

 

MetalFab 1 bestaat uit zo’n 32.000 onderdelen

Daarom noemt Daan Kersten de groeiambitie van 50 tot 100 procent per jaar reëel. Het bedrijf wil vooral groeien bij klanten die investeren in meerdere systemen. De supply chain, vooral aangestuurd door toeleveranciers uit Brainport regio, wordt daar momenteel op voorbereid. “Onze toeleveranciers zijn bezig de productie op te schalen.” Een volledig systeem bestaat uit zo’n 32.000 verschillende onderdelen, waarvan er enkele door Additive Industries zelf worden geprint. De flexibiliteit van deze supply chain is voor Additive Industries belangrijk, zodat deze keten kan meeademen met de momenteel nog wisselende vraag. Additive Industries ontwikkelt zelf de software en de proceskennis, de modules worden kant en klaar – en getest – aangeleverd door de toeleveranciers. Hierdoor kan men een MetalFab 1 systeem binnen 18 werkdagen bouwen. De totale levertijd bedraagt momenteel zo’n 12 tot 14 weken.

 

De officiële opening van de nieuwe huisvesting markeert de start van de volgende fase van Additive Industries: groeiversnelling.

 

Innovaties: 1 kW laser, integratie 5-assig bewerken en vooral software

Qua innovaties werkt de fabrikant momenteel aan een core met een groter bouwvolume en de introductie van een 1 kW laserbron in de machine. Deze zal gecombineerd kunnen worden met de 500W lasers die momenteel gebruikt worden. Ook ontwikkelt men samen met een fabrikant van CNC-machines een universele interface naar een 5-assig bewerkingscentrum. Dat wordt niet geïntegreerd in het AM-systeem. De meeste ontwikkelingen zullen echter van de softwarekant komen, denkt de CEO. Big data analyse gaat voor de grote vooruitgang qua kwaliteit, productiviteit en processtabiliteit zorgen. “Wat big data betreft hebben we amper het topje van de ijsberg gezien. Daar is nog veel meer mogelijk.”

De officiële openingshandeling werd verricht door minister-president Mark Rutte, midden naast Daan Kersten. Tweede van links co-fouder Jonas Wintermans.

De opening van de nieuwe Additive Industries huisvesting, in een voormalige Philips fabriek, werd verricht door premier Mark Rutte die gisteren een werkbezoek aan Eindhoven bracht.

 

 

Back to top button