3D printmarkt

Hackathon Masters op RapidPro 2020

RapidPro organiseert samen met Hackathon Masters tijdens RapidPro 2020 een hackathon. Bedrijven kunnen hun product- of productievraagstuk vooraf indienen. Een aantal studententeams gaat dan tijdens de twee dagen van RapidPro 2020 aan de slag met het ontwikkelen van een oplossing, bijvoorbeeld een werkend product dat 3D geprint wordt.


Tom Wessels, event projectmanager bij het Mikrocentrum, heeft dit bekend gemaakt tijdens een brainstormsessie met exposanten en bezoekers over RapidPro. “We willen samen met Hackathon Masters een aantal concrete businesscases ontwikkelen. Door op een nieuwe manier naar een vraagstuk te kijken, willen we tot een oplossing voor de bedrijven komen”, legt hij uit. Deze oplossing komt uit de koker van studententeams, die rondom de vraagstukken worden geformeerd met studenten van onderwijsinstellingen in Noord Brabant.

Studententeams gaan op RapidPro 2020 vernieuwende oplossingen ontwikkelen

Exposanten en bezoekers wisselden vorige week ideeën uit over de koers die RapidPro zou kunnen kiezen in de komende jaren.

Bredere vraagstukken dan alleen additive manufacturing

Hackathon Masters en het Mikrocentrum gaan vaker samenwerken, niet alleen op RapidPro, eerdaags ook al op AgriFood. “Het doel is om tot vernieuwende oplossingen te komen, zowel op het vlak van technologie als businessmodellen”, zo lichtte Robert Wit van Hackathon Masters het initiatief toe. ICT-technologie speelt hier altijd een belangrijke rol. Ondernemers kunnen hun vraagstukken vooraf indienen. Omdat RapidPro zich met de tiende editie komend jaar nadrukkelijker positioneert als een event voor het volledige digitale productie ecosysteem, mag het vraagstuk breder worden getrokken dan alleen additive manufacturing.

Sirris: Industrie 4.0 tastbaar maken

Stijn Lambrechts: Industrie 4.0 tastbaar gemaakt in de nieuwe pilotfabrieken.

Stijn Lambrechts, adviseur Advanced Manufacturing bij Sirris, schetste tijdens de bijeenkomst de manier waarop het Belgische onderzoeksinstituut voor de metaalindustrie in de nieuwe pilotfabrieken Industrie 4.0 tastbaar maak. Sirris integreert 3D metaalprinten in een digitale productieketen. “We hebben van een aantal machines een 4.0 fabriek gemaakt. We hebben dit gedaan omdat we merken dat veel bedrijven dezelfde vragen hebben.” Met name gaat het om de digitale connectie van de verschillende machines in de AM-workflow, inclusief nabewerking met CNC technologie, assemblage en validatie. Sirris heeft alle machines die in het proces nodig zijn, gekoppeld aan het ERP systeem. Een dashboard geeft inzicht in de productiestatus, terwijl er verder ingezoomd kan worden op specifieke productiedata. Ook wordt stap voor stap een e.ID opgebouwd. De stappen die een bedrijf moet zetten naar een Industrie 4.0 fabriek hebben ook wij gezet.”

MakerPoint: AM-workflow vereenvoudigen

Sander Smit: keuze uit alle technieken en 3D printers wordt er niet gemakkelijker op.

Sander Smit, oprichter en CEO van MakerPoint, ging tijdens de bijeenkomst bij het Mikrocentrum dieper in op de trends die hij op Formnext heeft gezien. “Het oerwoud wordt er niet kleiner op, het aantal bomen vermindert niet”, merkte Sander op over het aanbod aan 3D printtechnieken en printers op de beurs. “Aan ons de taak om een selectie te maken.” Sander ziet in digitale productie kansen om de productkwaliteit te verbeteren, kosten te verminderen en time to market te versnellen. Volgens hem zijn er wel nog uitdagingen in de AM workflow die de industrie moet oppakken. Bijvoorbeeld de selectie van de juiste CAD tools als je 3D scannen en reverse engineering wilt gaan inzetten. Ook merkt hij dat er nog steeds veel kennis nodig is bij het programmeren van een printjob.

Behoefte aan geïntegreerde systemen

Een interessante ontwikkeling die hij op Formnext heeft gezien, is de software van het Amerikaanse Dyndrite. Dat ontwikkelt software om de AM-workflow te vereenvoudigen. CAD modellen worden in hun native format ingelezen. Dyndrite heeft op de beurs samenwerking aangekondigd met onder andere Renishaw en EOS. Sander Smit: “Ik zie geïntegreerde systemen ontstaan waardoor databestanden lichter worden en de printjob sneller wordt voorbereid. Ook de geïntegreerde systemen die het proces van orderintake to uitlevering managen, spelen in op een groeiende behoefte.”

Van push naar pull

“Maar ik heb het gevoel dat we nog steeds erg met push bezig zijn. Hoe trekken we andere mensen aan en maken we hen vertrouwd met 3D printen?”, aldus Sander. En daar ligt ook een van de uitdagingen voor de 10e en volgende edities van RapidPro. Wordt vervolgd dus.

RapidPro vind in 2020 plaats op 4 en 5 maart in NH Koningshof in Veldhoven

FOTO: een voorbeeld van een vernieuwende aanpak bij de ontwikkeling van een elektrische raceauto liet het team van de TUe afgelopen keer op RapidPro zien.

Back to top button