3D printmarktMaterials

Sirris investeert in ProMaker P1000

Sirris heeft een Prodways ProMaker P1000 SLS-machine gekocht. Het Vlaamse innovatie-instituut gaat de 3D printer van de Franse fabrikant onder andere gebruiken om meerdere materialen zoals PP, PLA en TPU te onderzoeken. Een van de mogelijkheden van de ProMaker P1000 is producten te printen waarin de materiaaleigenschappen in de Z-richting veranderen.

 

De ProdWays ProMaker P1000 is een open machine. Terwijl de meeste SLS-printers vooral met polyamide printen, kunnen op deze 3D printer ook andere kunststofpoeders worden verwerkt. De machine is volgens Sirris meer open dan andere. Met het TPU gaat men onderdelen printen met een hardheidsgradiënt die gaandeweg in het product verandert. Hiermee wil Sirris nieuwe toepassingen voor de SLS-technologie verkennen.

Prodways ontwikkelt PP 1200 voor SLS-printer

Nieuw model in P1000 lijn

Op Rapid 2019, deze week in Detroit, heeft Prodways overigens een nieuw type van de ProMaker P1000 gelanceerd: de ProMaker P1000 X. Vergeleken met de machine die Sirris koopt, heeft het nieuwe model een grotere bouwkamer (32 liter in plaats van 27) en print de machine met een bijna dubbel keer zo hoge snelheid. Dat betekent dat men 2 liter per uur kan printen. De P1000 wordt nu het instapmodel in deze printerlijn.

Nieuwe materialen waaronder PP

De 7 materialen die al beschikbaar zijn voor de ProMaker P1000 zijn ook geschikt voor de nieuwe machine. Daarnaast komen er nieuwe materialen, zoals PP 1200 en een high performance Shark 3200, PP 1200 is eveneens op de AM-beurs in de VS gelanceerd. Het materiaal is 10% lichter dan PA12, heeft een hoge chemische resistentie, lage wrijvingscoëfficiënt en is onder andere geschikt voor toepassingen die een hoge ductiliteit vragen. Denk bijvoorbeeld aan snap fits of scharnieren. Door de lage smelttemperatuur van 136 graden C, is het materiaal makkelijk te verwerken.

FOTO boven: enkele producten geprint met het nieuwe PP 1200.

Prodways wordt in de Benelux vertegenwoordigd door NextStep 3D dat ook de 3D printer bij Sirris levert.


Back to top button