
Winnaars Metal 3D Challenge tonen meerwaarde AM
De winnaars van de eerste editie van de Metal 3D Challenge tonen alle drie hoe je met AM meerwaarde creëert. Bijzonder is dat ze elk een andere unieke mogelijkheid van 3D metaalprinten benutten, zo bleek tijdens de award uitreiking op Advanced Engineering. Hogeschool Vives en Flam3D, de initiatiefnemers, willen er een vervolg aan geven.
Brecht Halsberghe wint bij de makers. Marnix Carlier van Vandewiele wint in het categorie bedrijven. En een studententeam van Hogeschool Vives wint met een concept voor een parametrisch model voor een vingerorthese voor patiënten met het Ehler-Danlos syndroom.
Functie-integratie, performanceverbetering en personalisatie in winnende designs

Zuigmond voor weefmachines
In de groep bedrijven heeft Marnix Carlier de eerste prijs gewonnen met zijn ontwerp voor een zuigmond voor de textielmachines van Vandewielen. Via deze zuigmond wordt het glaspapierstof dat vrijkomt als het naaldenpatroon in een weefmachine wordt geplaatst, afgezogen. “Plaatsen we een ander patroon, dan moeten we een ander stuk frezen en lassen. 3D printen is goedkoper, compacter en beter”, aldus Marnix Carlier. Met 3D printen kan het onderdeel in één keer worden gemaakt. Een noodzakelijke blaasmond wordt in het ontwerp geïntegreerd. In zijn vrije tijd is Marnix overigens actief met smeden. “Eigenlijk waren dat de eerste 3D printers.”

Adapter voor verstelbare zadelpen
Bij de makers heeft Brecht Halsberghe de Metal 3D Challenge gewonnen. Hij werkt eveneens bij Vandewiele en is in zijn vrije tijd triatleet. Om zijn fiets tijdens het rijden te veranderen van een koersfiets naar een tijdritfiets, heeft hij een adapter moeten ontwerpen. “Het systeem om de zadelpositie horizontaal te wijzigen bestaat al langer, echter alleen voor ronde zadelpennen. Voor mijn nieuwe fiets heb ik daarom een adapter moeten maken”, zegt Brecht over zijn winnend ontwerp. Door het onderdeel te 3D printen, heeft hij de bevestiging in de adapter kunnen integreren.

Parametrisch model van vingerorthese
In de studentencategorie zijn Tom Hubrecht en zijn team de winnaars met hun Silversplint. Dit is een vingerorthese voor mensen met het syndroom van Ehler-Danlos. Tom: “Niet iedereen kan een op maat gemaakte orthese betalen. Daarom hebben wij een parametrisch model gemaakt dat eenvoudig qua maatvoering kan worden aangepast en dan worden geprint. Door meerdere ortheses in een keer te printen, daalt de kostprijs per stuk.”

Kansen AM voor het voetlicht brengen
Additive manufacturing blijft groeien omdat het kansen biedt veel producten beter te maken. Zo verwoordde Kris Binon, directeur Flam3D, de reden waarom de inzet van 3D printen wereldwijd nog veel jaren blijft groeien. Maar: je hebt wel het goede design nodig. “Daarom steunen we de Metal 3D Challenge, om de toepassingen te laten groeien.” Het initiatief voor de design challenge is genomen door Hogeschool Vives in Kortrijk, samen met Flam3D. Tom Claeys, opleidingshoofd Ontwerp- en productietechnologie bij Vives Hogeschool, en Kris Binon zijn tevreden met de respons en de creativiteit die de deelnemers aan de dag hebben gelegd. Vooral omdat ontwerpen voor 3D metaalprinten geen ‘standaardcompetentie’ is. Om deze inspanningen te belonen, zijn de ontwerpen van alle genomineerden en de winnaars 3D geprint in metaal.
De Metal3D Challenge is ondersteund door 3D Systems, Air Liquide, Materialise, Oerlikon, Esma, Renishaw en Voka. De prijsuitreiking vond tijdens Advanced Engineering in Gent plaats. In 3D Print magazine van juni kun je een uitgebreider artikel over de Metal 3D Challenge lezen.