3D printmarktApplications

Premium AEROTEC: AM proceskwalificatie voor titanium

Premium AEROTEC heeft als eerste toeleverancier in de lucht- en ruimtevaart een volledige AM proceskwalificatie voor titanium componenten gekregen. Dankzij deze stap kan het bedrijf additive manufacturing van structuurdelen net zo inzetten als conventionele productieprocessen. Door de proceskwalificatie op een multilaser 3D metaalprinter vervallen kostbare teststukken en onderzoeken.

 

De AM proceskwalificatie is een kroon op jarenlang werk, zo bestempelt Jens Walla, hoofd productie en directeur van Premium Aerotec de mijlpaal. In 2013 heeft het de eerste stappen gezet op het vlak van additive manufacturing; In 2014 kwam de eerste laserpoederbed machine in huis en in 2016 is het eerste onderdeel gekwalificeerd. Dat was de A400M Vent Bend Family, een dubbelwandige buis uit titanium voor het ventilatiesysteem.

 

Luchtvaarttoeleverancier krijgt proceskwalificatie voor multi laser slm machine

Onalngs toonde Premium Aerotec nog dit manifold, geprint voor Airbus. Dat gebeurde bij de afsluiting van het NextGenAM project, waarbij Premium Aerotec samen met Airbus en Mercedes aan de industrialisatie van 3D metaalprinten heeft gewerkt. Lees daarover hier verder.

 

Duizenden materiaalmonsters nodig

Naast de proceskwalificatie moest ook de industriële kwalificatie van de gehele procesketen, inclusief alle hulpprocessen en leveranciers, in één keer worden gewaarborgd. De toezichthoudende autoriteiten en Airbus hebben de lat namelijk hoog gelegd, met name met betrekking tot de statistische verificatie van de hoge procesbetrouwbaarheid en -reproduceerbaarheid en de bijzonder hoge materiaalkwaliteit. De afgelopen twee jaar is intensief onderzoek nodig geweest om de complexe verbanden van het “laserpoederbed smeltproces” en de interacties met de noodzakelijke vervolgprocessen (bijvoorbeeld warmtebehandeling en hot isostatic pressing) te doorgronden en te beheersen. Hiervoor werden enkele duizenden materiaalmonsters in verschillende testprogramma’s getest.

 

Kwalificatie verlaagt de kosten

De proceskwalificatie betekent onder andere een flinke verlaging van de kosten per geprint product. Premium Aerotec hoeft nu namelijk niet meer de teststukken mee te printen en regelmatig extra onderzoeken te doen. De proceskwalificatie is gedaan door Airbus, waarvoor de onderdelen worden geprint. “Premium AEROTEC bewijst hiermee opnieuw zijn internationale voortrekkersrol en technologisch leiderschap in de AM productie voor de lucht- en ruimtevaartindustrie bewezen”, aldus Jens Walla. Hij gaat ervan uit dat de inzet van additive manufacturing nu rendabeler wordt en breder ingezet kan gaan worden.

 

 


Back to top button