3D printmarkt

Flam3D bundelt met succes Vlaamse 3D printindustrie

Wat in Nederland nog niet lukt, daarin zijn de Vlamingen wel al in geslaagd. In amper een jaar tijd is er een actieve Vlaamse branchevereniging voor de 3D printindustrie ontstaan. Flam3D telt ondertussen meer dan 70 leden. Dat zijn bedrijven uit de hele 3D keten. Samen met een aantal leden neemt Flam3D volgende week deel aan Prototyping in Kortrijk.

 

70 ondernemingen uit 3D printketen willen samen de branche sterker maken

In plaats van de eigen markt af te schermen, zetten de Vlaamse bedrijven samen de schouders eronder om de potenties van 3D printen te tonen. Dat hebben ze van de zomer gedaan met de de 王-bike. Een racefiets samengesteld uit 3D geprinte onderdelen. Kris Binon, manager van Flam3D. “We dragen met de fiets ideeën aan omdat we merken dat de markt blijkbaar nog niet klaar is voor 3D printen. De één vindt het te duur, de ander weet het nog niet.”

Onderwijsprogramma ontwikkelen

In de najaarseditie van 3D Print magazine staat een uitgebreid interview met Kris Binon over het succes van Flam 3D, waarom de Vlaamse 3D printindustrie zich zo goed samenparkt. En over de toekomstplannen. Zo denken enkele leden al over een vervolg van de fiets, die momenteel gebruikt wordt voor presentaties in zowel de industrie als het onderwijs. Er is eveneens een werkgroep bezig met onderwijs. Want, zo beseffen de Flam3D leden, scholing is een cruciale voorwaarde wil 3D printen echt op grote schaal kunnen doorbreken.

Samenwerking met Brainport Development

3d print silliconcarbide
Een 3D geprint tandwiel van silliconcarbide.

Flam3D kijkt ook nadrukkelijk over de grens. Er wordt samengewerkt met Brainport Development en Idea Consult om goedkeuring te krijgen voor een Vanguard project, waaraan 23 regio’s in Europa deelnemen. MKB-bedrijven kunnen dan met een flinke subsidie technologie en services op 3D printgebied inkopen om de mogelijkheden van 3D printen voor hun toepassing te onderzoeken. Brainport Development, Idea Consult en Flam3D zijn de leidende partijen hierin; Flam3D is de enige deelnemer in dit consortium die zich enkel en alleen met 3D printen bezighoudt.

Het volledige interview met Kris Binon, manager van Flam3D, lees je hier. Live kun je Flam3D leden binnenkort ontmoete zowel op Prototyping in Kortrijk (9-10 november) alsook Formnext in Frankfurt (15-18 november)

Back to top button