3D printmarktApplications

Vlaamse 3D printbedrijven ontwikkelen demonstratiemodel dat potentieel 3D printen toont

Een 15-tal Vlaamse 3D printbedrijven en organisaties hebben de handen in elkaar geslagen om een demonstratiemodel te maken dat het potentieel van 3D printen duidelijk maakt. Daaronder zijn spelers als Materialise, Sirris en Tenco DDM. Op 27 augustus wordt de 王-BIKE officieel gepresenteerd. Daarna gaat het demonstratiemodel door Vlaanderen toeren langs onderwijsinstellen en bedrijven.

 

De initiatiefnemers voor 王-BIKE vinden dat het stil is geworden rond 3D printen. Er was een tijd dat het onderwerp niet weg te slagen was uit de media: de geprinte auto’s en kunstwerken volgden elkaar in hoog tempo op. Net nu 3D printen voor veel toepassingen een reële toegevoegde waarde kan bieden, merken veel 3D print bedrijven dat we ons ‘na de hype’ bevinden. En dat er te veel werd gefocust op de aantrekkelijkheid van deze of gene nieuwe 3D-creatie, terwijl een gemiddeld bedrijf amper op de hoogte is van het echte actuele potentieel van de technologie.

Onthulling 王-BIKE op The Allround Flandrien

 

Precies daarop focust het demonstratiemodel dat door de 15 Vlaamse partners is ontwikkeld. Het maakt duidelijk welke technologieën bestaan en hoe die een reële waarde kunnen hebben in een hele reeks sectoren. En die lijst is lang: een geprinte drukschakelaar, een silicium-carbide tandwiel, een geprinte lens of zadel, enz. Het initiatief hiervoor is genomen door Materialise, Sirris en Tenco DDM, naast de KULeuven en UGent: “Om al die innovaties aan op te hangen, werd een fiets als spreekwoordelijke kapstok gekozen.”, verduidelijkt Bart Van der Schueren, Executive Vice President en CTO van Materialise. Vlaamser kan een demonstrator niet zijn. En in de fiets komen alle toepassingen en mogelijke meerwaarden terug.

 

Een aantal 3D geprinte fietsonderdelen die meerwaarde leveren aan de fiets. 

 

Première op The Allround Flandrien

De 王-BIKE gaat 27 augustus in première tijdens het fietsevent The Allround Flandrien op het circuit van Zolder. De gouverneur van Limburg, Herman Reynders, zal er de fiets inhuldigen. Na het weekend wordt de fiets op verschillende locaties ingezet om mensen uit onderwijs en bedrijfswereld te informeren over de reële mogelijkheden van 3D printen. “Want los van alle hype, blijft het toch een intrigerende technologie met een enorm potentieel.”, besluit Van der Schueren.

De bedrijven en onderzoeksinstellingen die meewerkten aan het project zijn: 3D&I, 3Dee, Formando, Hoet, KULeuven, Layered Prints, Materialise, MT3D, REIN4CED, RSPrint, Sirris, T&M Solutions, Tenco DDM, Ugent en Vamac.

 

Back to top button