3D printmarktMaterials

Filament run-out sensor op Cartesio 3D printers

De Nederlandse fabrikant van 3D filamentprinters Cartesio biedt voortaan een filament run-out sensor op de 3D printers aan. Deze detecteert het einde van een rol met filamenten pauzeert automatisch de printopdracht.

 

Soms komen inventieve bedrijven met innovaties waarvan je je afvraagt waarom die nog eigenlijk nog niet bestaan. Zoiets doet Cartesio met de meest recente noviteit. De Maastrichtse fabrikant van FDM printers heeft begrepen dat een van de grootste ergernissen is als je de deur achter je dicht trekt in de veronderstelling een nacht later, of misschien een dag later, een kant en klaar product van de 3D printer af te kunnen halen en dat niet het geval blijkt te zijn. Waarom niet? De 3D printer is gestopt omdat er te weinig filament op de rol zat.

 

Automatisch pauzeren

Dat gebeurt niet meer met de Cartesio dual filament run-out sensor. Deze contactloze sensor werkt zowel op de normaal als transparant filament (1,75mm). Beide filamentrollen worden bewaakt. Via een de LED’s zie je welke rol vervangen moet worden als de printer in pauzestand gaat. Omdat de sensor een signaal naar de besturing stuurt en de printer pauzeert, gaat de printkop nadat het filament is vervangen automatisch verder, precies op de plek waar de rinter is gestopt. In de tussentijd – zolang het filament niet is vervangen – wordt de extruder op een veilige plek geparkeerd. De sensor is verder voorzien van een speciale cleaner voor het filament, aan de achterkant zijn er twee teflonbuisjes geplaatst voor een gemakkelijke invoer van het filament in de extruder. Cartesio biedt deze sensor standaard aan op de 3D printers; voor oudere modellen is er een upgrade beschikbaar.

Cartesio ontwikkelt en produceert FDM 3D printers en durft daarbij bijzondere oplossingen voor klanten te ontwikkelen, zoals een aangepaste 3D printer waarmee gelijktijdig met twee verschillende filaments twee of vier producten geprint worden.

Back to top button