Applications

Family of the Future toont meerwaarde van 3D printen

Liefst 27 Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen op het vlak van 3D printen gaan samen de Family of the Future realiseren. Daarin laten ze zien welke 3D printtechnieken er bestaan en hoe die in verschillende sectoren echt waarde kunnen creëren. De Vlaamse clustervereniging Flam3D is de aanjager van het project. De première is op Prototyping in Kortrijk.

 

Flam3D bundelt 27 Vlaamse 3D printorganisaties voor uniek project

Stond additive manufacturing vroeger vooral synoniem voor plastic onderdelen en dus prototypes, tegenwoordig wordt 3D printen effectief ingezet voor serieproductie. De medische, luchtvaart- en automobielindustrie zijn de koplopers. Veel bedrijven zijn echter amper op de hoogte van het huidige potentieel van 3D printen. Daar moet Familiy of the Future verandering in brengen.

 

Meer dan 90 geprinte onderdelen

Family of the Future zal aan de hand van meer dan 90 geprinte onderdelen weergeven waar en hoe 3D printen kan ingezet worden in de context van de familie – maar ook de ‘factory’ – van de toekomst. Het project zal daarom een brede waaier aan technieken tentoonstellen: van geprinte elektronica tot geprinte onderdelen in metaal en keramisch materiaal. De leden van Flam3D willen hiermee ook andere bedrijven en onderzoeksinstellingen op ideeën brengen.

 

Samenwerking noodzakelijk

“Wat additive manufacturing echt nodig heeft voor de toekomst, is samenwerking. Een oplossing voor een concreet probleem bevindt zich namelijk zelden binnen één enkel bedrijf. Nu de initiële hype gaan liggen is, wordt het tijd dat we de ogen openen voor een reële wereld waarin organisaties moeten samenwerken, zowel binnen als buiten het Additive Manufacturing-ecosysteem”, zegt Kris Binon, algemeen directeur van Flam3D. Dit is de Vlaamse clustervereniging van bedrijven en instellingen uit het AM-ecosysteem. Vlaanderen staat nog steeds aan de wereldtop als het gaat om innovatie in 3D printen, en dat niet enkel op technisch vlak. Door deze unieke sectorale samenwerking tonen de Vlaamse 3D print organisaties eveneens aan dat ze een stap voor zijn op de buitenlandse concurrentie.

Sirris : Liège

 

Unieke propositie van Vlaamse sector

“Zo’n intense samenwerking tussen dergelijk aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen is ongezien in eender welke sector. De deelnemende organisaties vertegenwoordigen samen een groot deel van de markt, en hun gebundelde expertise wil de nadruk leggen op één van de unieke voordelen van het Vlaamse landschap: het sterke netwerk met nauwe banden tussen verschillende organisaties.”

 

Prototyping Kortrijk en Formnext

De Belgische première van Family of the Future vindt plaats op Prototyping in Kortrijk.De 3e editie van het event vindt op 8 en 9 november plaats. Familiy of the Future is een van de inspirerende randactiviteiten van het evenement. Een week later presenteren de Flam3D hun project op Formnext in Frankfurt. Dat is de internationale première.

Hier vind je meer informatie over het project en zie je ook welke bedrijven allemaal meedoen.

 

Back to top button