Applications

Koelcapaciteit matrijs factor 8 hoger door 3D printen

Teqnow en 3D Print magazine hebben de aftrap gegeven van een serie workshops rond 3D metaalprinten. De eerste bijeenkomst bij Maakmij stond in het teken van de mogelijkheden om spuitgietmatrijzen te verbeteren met 3D metaalprinten. Het gaat dan om kortere cyclustijden dankzij betere koeling van de matrijs zowel als een betere kwaliteit van de spuitgietproducten. 3D printen verhoogt de koelcapaciteit van de matrijs. 

 

AM voor optimaliseren koeling matrijzen centraal op eerste Teqnow 3D print workshop

Als onderdeel van Koninklijke Metaalunie organiseert Teqnow activiteiten om de Nederlandse metaalindustrie te informeren over nieuwe technologie. 3D printen is daar één voorbeeld van. Samen met 3D Print magazine organiseert Teqnow dit jaar enkele workshops rond specifieke thema’s van 3D metaalprinten, zoals koeling, gewichtsreductie en functie integratie.

 

Maakmij
Christiaan Alofs van Maakmij geeft uitleg bij de 3D metaalprinter.

 

Koelcapaciteit matrijs verachtvoudigd

Christiaan Alofs richt zich met Maakmij in Zaltbommel met name op het eerste onderwerp. Door koelkanalen qua vorm en ligging in de matrijs te optimaliseren, kunnen spuitgietcycli korter worden en verbetert vaak ook de kwaliteit van het product. Als voorbeeld toonde hij een insert met daarin een dubbel spiraalvormig koelkanaal. “Met dezelfde diameter als een opkomer heeft zo’n dubbele spiraal acht keer méér koelvermogen”, aldus Christiaan Alofs.

 

Turbulentie essentieel

Dat komt niet alleen doordat de koelkanalen dichter onder het oppervlak zitten. “Het komt ook door de turbulentie vanwege de spiraalvormige kanalen. Hierdoor ontstaat er werveling en dat is essentieel om het koude water tegen de wand van het koelkanaal te krijgen.” Volgens hem volstaat het dikwijls om in een matrijs enkele hotspots aan te pakken om daarmee de totale prestatie van het gereedschap aanzienlijk te verbeteren. De deelnemers aan de workshop kregen de kans om de Concept Laser 3D metaalprinter van Maakmij live in actie te zien.

 

Technology Cluster AM

Jo van de Put, adviseur bij Teqnow, ging tijdens de bijeenkomst nog een keer in op het technologie cluster rond AM. Teqnow zet dit samen met TNO op. Ook in dit cluster gaat het om de mogelijkheden met 3D metaalprinten de koeling te verbeteren, gewichtsreductie te realiseren of functies te integreren zodat minder assemblage nodig is. Deelnemers aan dit cluster kunnen hun eigen use case inbrengen. De aanmeldingstermijn sluit binnenkort.

 

De presentatie van Christiaan Alofs was interactief. De mening van de deelnemers werd meerdere keren gepeild.

Businessinnovatie het belangrijkste

Franc Coenen, hoofdredacteur van 3D Print magazine, schetste aan het eind van de workshop de ontwikkelingen die er momenteel zijn op 3D printgebied, zoals de betekenis van geïntegreerde software voor additief en subtractief produceren om een doorbraak als maaktechnologie te versnellen. Hij benadrukte onder andere dat de technologie slechts een middel is. “De echte innovatie zit in de businessmodellen. 3D printen maakt heel nieuwe businessmodellen mogelijk.”3D printen kan dan ook niet los worden gezien van de digitalisering in de maakindustrie.

 

 

Back to top button