design

Metal 3D Challenge van Vives krijgt impuls dankzij AM-partners

Vives Hogeschool geeft de Metal 3D Challenge een extra dimensie dankzij de samenwerking met Flam3D. Samen met enkele partners uit de AM-industrie wordt de prijzenpot vergroot. Flam3D gaat de winnende ontwerpen tevens presenteren op internationale beurzen.

 

De hogeschool in Kortrijk heeft eind vorig jaar het initiatief genomen voor de Metal 3D Challenge. Het idee hierachter is dat design voor additive manufacturing essentieel is om tot succesvolle toepassingen van 3D metaalprinten te komen. De mogelijkheden zijn eindeloos en ontwerpers kunnen hun technisch kunnen en hun creativiteit de vrije loop laten. Dat laatste verwachten Vives Hogeschool en Flam3D dus ook van de deelnemers aan de Metal 3D Challenge.

 

Flam3D gaat winnende ontwerpen internationaal presenteren

 

Deelnemers uitgedaagd

Vives en Flam3D slaan de handen ineen bij deze designwedstrijd, die open staat voor zowel studenten, engineers uit het bedrijfsleven als particulieren. Ze worden uitgedaagd om de mogelijkheden van 3D metaalprinten maximaal te benutten. Zelfs als daarvoor kunststof onderdelen geprint moeten worden, zoals Vives zelf laat zien in de unieke combinatie van een kunststof poppetje dat in een 3D geprinte kooi zit. Een aantal bedrijven ondersteunt de designwedstrijd.

 

Prijsuitreiking tijdens Advanced Engineering

AirLiquide en Easyfairs sponsoren de prijsuitreiking op 22 mei op Advanced Engineering in Flanders Expo in Gent. Renishaw en 3D print servicebureau Esma in Maasmechelen hebben toegezegd dat ze titanium voorbeelden uit de challenge printen. Oerlikon neemt de Inconel onderdelen voor zijn rekening. Ook 3D Systems gaat mee de winnende inzendingen in metaal 3D printen. En eind februari, begin maart organiseert Vives Hogeschool feedbacksessies rond het ontwerpen en simuleren met Materialise Magics software. Flam 3D zorgt tenslotte voor de internationale uitstraling. De brancheorganisatie voor de AM-industrie in de Benelux neemt de winnende designs mee naar internationale beurzen, waaronder Advanced Engineering 2019, Welding Week 2019, Prototyping 2019, Formnext, Technishow 2020 en RapidPro 2020. De winnaars krijgen een gratis hands-on opleiding Best Practices in Metal 3D printing van Vives, een jaar lidmaatschap van Flam3D en de mogelijkheid om 3 jaar lang via Vives en Flam3D relevante vacatures te verspreiden.

Meer informatie over de Metal 3D Challenge vind je hier. Vives lector Tom Scharlaken houdt zowel op RapidPro als Machineering presentaties over 3D metaalprinten.

 

Back to top button