Technology

Blauwe Ara krijgt 3D geprinte titanium snavel

Een Braziliaans team van dierenartsen heeft voor het eerst een titanium implantaat voor een vogel ontwikkeld en 3D geprint. Het gaat om de snavel van een blauwe Ara, die de vogel het leven heeft gered omdat hij nu weer vast voedsel kan eten.

 

Braziliaanse dierenartsen printen voor het eerst dierenimplantaat met titanium

De Gigi, zoals de vogel in Brazilië heet, was het slachtoffer van illegale handel. Slechte omstandigheden waarin de vogel lange tijd werd gehouden pakten desastreus uit voor de bek van de vogel. Op dat moment kon de vogel niet meer zelf voedsel tot zich nemen. Daarom heeft een team dierenartsen van het Renato Archer Technology and Information Center (CTI) in Campinas een oplossing gezocht en gevonden in 3D printen. Roberto Fecchio, 3D designer en gespecialiseerd in aangezichtsreconstructies, Cicero Moraes en veterinair tandarts Paul Miamoto zijn de AM pioniers die al eerder van kunststof een bek voor vogels hebben geprint.

Na 48 uur de snavel alweer bruikbaar

Nu zijn ze een stap verder gegaan door voor titanium te kiezen, omdat kunststof niet voldoet bij een blauwe Ara. De vogels gebruiken hun snavel namelijk om harde vruchten en zaden te kraken en open te breken. Daarom hebben ze voor titanium gekozen, dat als bijkomend voordeel heeft dat het materiaal licht is, biocompatibel en corrosiebestendig. De snavel werd geprint op een MLab cusing R 3D metaalprinter van Concept Laser. Het kleinste model van de Duitse fabrikant bleek de beste oplossing te bieden. Cicero Moraes heeft eerst een digitaal model van de prosthese gemaakt en daarna is geprint in titanium. De snavel is vastgezet met botcement, zoals dat gebruikelijk is bij medische implantaten, en schroeven. Na 48 uur kon de vogel de snavel alweer gebruiken. Ondertussen is de vogel al ver hersteld en wordt eerdaags overgeplaatst naar een dierentuin.

In de medische wereld wordt 3D metaalprinten, zoals gebeurt op de machines van Concept Laser steeds vaker toegepast. De reden is niet eens dat implantaten aangepast kunnen worden aan de patiënt maar vooral dat 3D geprinte implanteten sterker zijn doordat het natuurlijk botweefsel beter ingroeit.

Foto’s: Cicero Moraes

 

Back to top button