Applicationsdesign

3D geprinte Exo X3M spalk verbetert patiëntenzorg

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.63″ background_layout=”light” text_orientation=”left” border_style=”solid”]

Een desktop FDM printer is al voldoende om met 3D printen de patiëntenzorg te verbeteren. Dat laat Creatus zien met de 3D geprinte Exo X3M spalken. Het team van de startup uit Litouwen werkt momenteel aan een complete oplossing voor ziekenhuizen, hard- en software, waarmee direct met data van medische beeldvorming een file voor de printer kan worden aangemaakt.

 

Creatus ontwikkelt met Exo X3 hard- en softwarepakket voor ziekenhuizen

Gintare Cerniauskaité, founder en CCO van de Litouwse startup Creatus, heeft in 2013 haar bachelor gehaald aan de Design Academy in Eindhoven. Naast haar baan als docente aan de Academy of Ars in Vilnius (Litouwen) heeft ze haar eigen designstudio Creatus. Daar ontwikkelt ze met studenten en anderen het Exo X3M concept als alternatief voor gips voor een gebroken arm, een spalk voor een gebroken vinger of een steun voor een polsgewricht. Ze heeft dit eerder ontwikkeld voor haar master aan de Vilnius Academy of Arts.

 

Artsen kunnen therapie sneller starten

Het idee is dat de open structuur de artsen de kans biedt om bij een complexe breuk eerder met therapie te starten. Gintare: “Normaal loopt de patiënt eerst vier weken met het gips rond. Dan pas start de therapie. Deze lange tijd leidt dikwijls tot extra complicaties, zoals verstijving van de spieren. Omdat de geprinte structuur sterk is en het gebroken bot op z’n plaats houdt, kun je sneller met therapie starten en de problemen voor zijn.” Bij een open botbreuk kan de wond beter verzorgd worden. Daarnaast heeft de patiënt zeker in de zomer minder last van de warmte vergeleken met wekenlang een arm in het gips dragen. Het geringe gewicht verhoogt het draaicomfort eveneens.

 

3D geprinte spalk weegt slechts 60 gram

Afhankelijk van de gekozen structuur weegt een spalk voor een onderarm maximaal 60 gram. De structuur kan open en dicht, zodat deze voor therapie of onderzoek kan worden afgenomen en daarna weer opnieuw gebruikt worden door de patiënt. Creatus heeft ondertussen ook een spalk ontwikkeld voor vingers en voor polsen. Deze worden niet alleen gebruikt voor gebroken vingers, maar ook om bij bepaalde werkzaamheden de gewrichten minder te belasten.

 

Designsoftware op basis van SolidWorks

Het ontwerpen van de producten gebeurt in SolidWorks. Momenteel biedt Creatus dit nog als service aan. Maar Gintare Cerniauskaité en haar team werken aan een software module op basis van SolidWorks waarmee de medisch specialist met een paar eenvoudige muisklikken zelf het ontwerp kan aanpassen. De patiënt kan dan kiezen uit een aantal voorgeprogrammeerde ontwerpen en kleuren. Het gebruik van kunststof bij langdurig huidcontact is al getest bij patiënten. Binnenkort start een uitgebreide klinische test voor de vingerspalken. Geprint wordt op een Ultimaker, maar andere desktop FDM printers volstaan net zo goed, zegt ze. Om het product naar de markt te brengen zoekt de onderneming investeerders.

 

 

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.63″ show_title_and_caption=”off” show_pagination=”on” gallery_ids=”8078,8081,8079,8080″ fullwidth=”off” orientation=”landscape” zoom_icon_color=”#00a8ff” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” border_style=”solid” auto=”off” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Back to top button