3D printmarktTechnology

Desktop Metal: lancering Fab Flow

Desktop Metal heeft op Rapid + TCT in Detroit de Fab Flow software vrijgegeven. Een eerste versie hiervan werd vorig jaar op de IMTS al getoond. Daarnaast zijn twee grote klanten voor het Production Systems bekend gemaakt. Fast Radius ontwikkelt met 25 klanten de eerste toepassingen; Indo-MIM is een van de grootste MIM-bedrijven ter wereld dat de binderjet technologie van Desktop Metal gaat aanbieden.

 

Production Systems naar servicebureaus

Een koperen heatsink, geprint op de Desktop Metal machine.

Workflow management voor prototypebedrijven

Desktop Metal ontwikkelt naast de beide metaalprintsystemem ook eigen software. Op de IMTS vorig jaar werd al een preview gegeven van Fab Flow, software om de totale workflow in het prototyping bedrijf te managen. Hiermee kunnen maakbedrijven intern de productie aansturen en monitoren. “Een van de grote pijnpunten voor productieleiders en design engineers is dat hun communicatie moeilijk verloopt, onduidelijk is en te vaak over en weer actie vergt”, zegt Rick Chin, co-founder en vice presicent Software Solutions bij de 3D printerfabrikant. Fab Flow moet tot een snellere, eenvoudigere en duidelijkere communicatie leiden. Chin heeft in het verleden bij Solidworks eDrawings als product mee vorm gegeven.

Automatische controle printbaarheid

Productiemanagers en werkvoorbereiders krijgen met Fab Flow direct inzicht in de status van hun machines, waar onbenutte capaciteit zit en waar backlogs in de orderstroom ontstaan. Voor intern gebruik kan men een bestel interface aanmaken. Design engineers kunnen hun ontwerpen door de software laten controleren op printbaarheid en krijgen intern direct een kostprijscalculatie. Fab Flow kan op dit punt volledig aangepast worden aan de manier van werken in het bedrijf. Orders worden live gevolgd, in dat opzicht is Fab Flow een MES-systeem.

Voor 3D metaal- en kunststof printers

Desktop Metal heeft Fab Flow zo opgebouwd, dat het zowel voor metaal- als kunststofprinters kan worden ingezet. Er is een gratis versie beschikbaar en een betaalde. Beide versies zijn volledig functioneel. Het verschil zit in de opslagcapaciteit en het aantal orders dat met Flab Flow verwerkt kan worden. In de gratis versie is dit beperkt tot 20 orders per maand; in de betaalde versie ($8 per maand per gebruiker) onbeperkt.

Een typische component voor de productie machine van Desktop Metal.

Info-MIM gaat Production Systems gebruiken

Desktop Metal heeft daarnaast twee strategische partnerships aangekondigd. De eerste met Indo-MIM, een van de grootste MIM-producenten (metal injection moulding) in de wereld met aan jaarlijkse productie van meer dan 100 miljoen onderdelen. Indo-MIM wordt voor Desktop Metal een full service manufacturing partner. In die rol biedt het productiebedrijf zowel consultancy aan derden als ook productie op het Production System dat Desktop Metal gaat leveren. Krishna Chivukula, Jr., CEO van Indo-MIM, ziet volop kansen voor de nieuwe metaalprinttechnologie voor klanten uit sectoren zoals automotive en luchtvaart, aangevuld met andere industriesegmenten, niet alleen voor onderdelen, ook voor het 3D printen van sub-assemblies. Ric Fulop, CEO van Desktop Metal, ziet in de samenwerking een kans om de beschikbaarheid van de 3D metaalprinttechnologie voor serieproductie te versnellen.

Fast Radius: 25 klanten ontwikkelen applicaties

Dat probeert Desktop Metal ook te bereiken door samen te werken met Fast Radius, een groot Amerikaans 3D printservicebedrijf. Ook dat krijgt als een van de eerste de beschikking over een Desktop Metal Production System. De beperking hier is wel dat een groep niet-concurrerende bedrijven alleen op uitnodiging een 9 maanden durend programma doorloopt. Tot nog toe hebben al 25 bedrijven meegedaan aan dit lanceringsprogramma, bedoeld om potentiële onderdelen die geschikt zijn voor de binder jet technologie, te identificeren. Momenteel wordt de productie hiervan opgevoerd. Fast Radius heeft recent nog een financiële injectie van $ 48 miljoen gekregen, onder leiding van UPS.

In de Benelux is vooralsnog alleen het Studio System van Desktop Metal verkrijgbaar, onder andere bij LayerTec en Trideus. 


Back to top button