3D printmarkt

RapidPro 2020: thematische opzet rond Digital Manufacturing

De 10e editie van RapidPro krijgt een thematische opzet. Bezoekers lopen als het ware door de workflow van productdefinitie, design, meerdere technieken voor prototyping en low volume productie tot en met post processing heen. “We tonen de thematieken die in de wereld van digital manufacturing spelen”, zegt Tom Wessels, Event Project Manager bij het Mikrocentrum.

RapidPro maakt zich op voor de 10e editie (4 en 5 maart 2020). Sinds de eerste keer dat het Mikrocentrum het evenement organiseerde, is er veel gebeurd. “3D printen heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Maar we zien dat vandaag de dag méér thematieken spelen in digital manufacturing. Daar willen we de komende editie méér op inspelen”, legt Tom Wessels uit. Het gaat niet om de vraag wat je met een technologie kunt, maar met welke technologie je voor ene bepaalde toepassing je je Return on Investment haalt. Daarom wordt de tiende editie opgebouwd rond vier thema’s: 3D design (inclusief scannen, simulatie, analyse en meten); serviceproviders, hardware en postprocessing (en materialen).

Nieuwe indeling beursvloer brengt thema define, design, produce beter in kaart

Groot formaat 3D printen anno 2015 met de robot.

3D printen blijft het hart van RapidPro

3D printen of additive manufacturing blijft het hart van RapidPro 2020. Maar de technologie is onderdeel van een veel bredere beweging, namelijk de digitalisering van de productie. En daar spelen niet alleen meer aspecten een rol bij; naast 3D printen zijn er ook méér technieken die hiervoor een oplossing kunnen bieden. De klassieke CNC-technieken bijvoorbeeld. Of verloren was gieten, maar dan eventueel met 3D geprinte vormen. Of spuitgieten met aluminium. “Je ziet dat partijen met zo’n redelijk alternatief orders weghalen omdat 3D printen soms nog niet aan alle vragen voldoet”, zegt Tom hierover. Om de bezoekers een duidelijker beeld te schetsen zodat ze een betere afweging kunnen maken, toont RapidPro ook deze technieken. Ze waren vaak al op de vorige edities te vinden, maar de nieuwe indeling geeft de maaktechnieken een duidelijkere plek. Hier vinden bezoekers straks ook de online platformen die inkopers en toeleveranciers bij elkaar brengen.

Nieuwe indeling

De beursvloer wordt hiervoor volledig opnieuw ingedeeld. Bezoekers komen binnen via de Walk of Fame. “Hier tonen we de reis die 3D printen de afgelopen jaren heeft gemaakt”, legt Tom Wessels uit. Dat gebeurt interactief: hier presenteren kennispartners hun bevindingen, exposanten brengen er hun nieuwe introducties en vernieuwende toepassingen van Digital Manufacturing worden gepresenteerd door projectteams, onderzoeksgroepen en brancheorganisaties. Vanuit de Walk of Fame komen de bezoekers in het deel waar de softwareoplossingen worden getoond: ontwerpen, simuleren, analyseren, meten en valideren. Een tweede thema zijn de serviceproviders: niet alleen aanbieders van 3D printtechnologie, maar ook aanbieders van andere technieken voor prototyping en low volume productie.

Een van de ontwikkelingen sinds de start van RapidPro is de enorme groei in het aantal materialen en aanbieders van materialen voor 3D printen. Op de foto een voorbeeld van Ultem uit de koker van de Franse Armor groep.

AM-technologie en postprocessing

De AM hardware, het derde thema, blijft een sterke poot onder RapidPro 2020, ook in de 10e editie. “3D printen blijft belangrijk voor RapidPro”, aldus Tom Wessels. Het vierde thema post processing en materialen wordt dit jaar verder uitgebreid, omdat nabewerken belangrijk is en de schaalbaarheid van AM-processen onder meer hier bepaald wordt. Ook het lezingenprogramma wordt geclusterd rond deze thema’s. RapidPro groeit hiermee door naar een evenement rond de complete workflow voor digital manufacturing. “Met dit concept brengen we ons thema, define, design, produce nog sterker naar voren.” Hierin schuilt volgens Tom Wessels het verschil met andere events van het Mikrocentrum, zoals de Kunststoffenbeurs. “RapidPro is breder. Wij zoeken partijen die complementair zijn aan de typische 3D print oplossingen.”

RapidPro 2020 vindt op 4 en 5 maart 2020 plaats. Komend najaar zal er nog een kick off bijeenkomst plaatsvinden.

Foto: de adapter voor het fietszadel was dit jaar een van de producten in de Hall of Fame. Volgend jaar komen bezoekers de beurs binnen via de Walk of Fame.


Back to top button