software

MX3D gaat Metal XL software voor 3D robotprinten vermarkten

Dankzij een investering van € 1,25 miljoen kan MX3D het zelf ontwikkelde softwarepakket Metal XL voor 3D robotprinten in de markt gaan zetten. Daarmee kunnen meer metaalbedrijven overstappen op 3D metaalprinten met robots. De software automatiseert namelijk het vertalen van een 3D CAD-model naar het robot- en lasprogramma om het object te 3D printen.

De investeerders die hiervoor in de Amsterdamse scale-up stappen, zijn DOEN Participaties en PDENH, het participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland, opgericht en gefinancierd door de Provincie Noord-Holland. Samen leggen ze de € 1,25 miljoen op tafel.

Investeerders stoppen € 1,25 miljoen in MX3D

Software genereert automatisch robotbanen

De Metal XL software vereist slechts het inlezen van een CAD-file om daarna alle stappen in de workflow van Robotic Wire Arc Additive Manufacturing met elkaar te verbinden. De gebruiker hoeft nog maar het materiaal te kalibreren, de printbaarheid door de software te laten controleren en daarna worden de robotbanen en printgegevens gegenereerd. De software neemt ook de monitoring van het printproces op zich. Gijs van der Velden, CEO van MX3D. “We kijken er naar uit om de technologie beschikbaar te stellen, zodat de voordelen van 3D printen nu eindelijk op grote schaal in high impact sectoren geïntroduceerd wordt, want dat is waar we het verschil moeten maken!”

De software kan al ge-pre-orderd worden via de website

Nu grote objecten 3D printen

MX3D is bij de meesten bekend van de eerste 3D geprinte brug in Amsterdam. Om het verkeer op de brug te monitoren is het 12 meter lange gevaarte voorzien van een slim sensor netwerk. Deze brug wordt naar verwachting binnen een half jaar geplaatst op de Oudezijds Achterburgwal. MX3D heeft zich met name toegelegd op de ontwikkeling van een softwarepakket voor de metaalbedrijven die met robots willen gaan 3D printen. Waar de 3D printtechniek voorheen werd gebruikt voor kleine objecten, creëert de MX3D software een unieke grootschalige metaal 3D printer waardoor het mogelijk wordt om ook grote objecten te printen. De productie gebeurt dus zonder tooling, wat nieuwe designmogelijkheden biedt en kortere leadtimes.

Materiaalbesparing vergeleken met andere technieken

Daarnaast is de materiaalbesparing bij het 3D printen van grote objecten aanzienlijk. Dat is met name voor de investeerders een argument om in te stappen. “In vergelijking met de reguliere productie zal de software van MX3D bedrijven aanzienlijk veel materiaal besparen omdat er niet via een mal of vaste standaard geproduceerd hoeft te worden. Er kan dus per keer gekozen worden voor de beste oplossing”, aldus Marc Rasmussen, Impact Investment Manager bij DOEN Participaties. “We helpen dan ook graag om deze nieuwe duurzame manier van produceren op grote schaal mogelijk te maken.”

Lancering Metal XL software op Formnext

MX3D lanceert de Metal XL software in november op Formnext in Frankfurt. De komende tijd zal het in de eigen productiefaciliteit voor Wire Arc Additive Manufacturing verschillende objecten produceren om de mogelijkheden de demonstreren. Zo heeft MX3D al een aluminium fiets 3D geprint, een stalen knooppunt en een robotarm. “Het is ongekend om in zo’n korte tijd van design tot product te komen en vaak nog materiaal te besparen ook”, aldus Gijs van der Velden, CEO van MX3D.

Het bedrijf heeft samenwerkingsverbanden met onder andere Autodesk, de TU Delft, TU Twente, ArcelorMittal, Lloyds Register Foundation, The Alan Turing Institute, ABB en Lenovo.

Back to top button