Applications

Italiaanse ADDDAM koopt MetalFabG2 als aanvulling op hogedrukgieten

Sneller prototypes testen en serieproductie flexibel op- en afschalen

Het Italiaanse ADDDAM investeert in een MetalFabG2 metaalprinter van het Nederlandse Additive Industries. De toeleverancier ziet 3D metaalprinten als een aanvullende technologie voor hogedrukgieten van precisiecomponenten. Met AM kan het sneller producten ontwikkelen en testen en flexibeler op- en afschalen naarmate de productievolumes toenemen.


ADDDAM wil met de MetalFABG2 toegang krijgen tot de aluminium hogedrukgietindustrie. Er zullen complexe aluminium onderdelen voor de auto-industrie en de machinebouw geproduceerd worden door de kerncompetenties van de zusterbedrijven Alupress en Durst Group te combineren met additive manufacturing.

3D printen van nozzle voor sneeuwkanon illustreert toegevoegde waarde van AM voor hogedrukgieten van aluminium onderdelen

De nozzles die ADDDAM heeft geprint voor TechnoAlpin (foto ADDDAM)

Opschalen en afschalen

De auto-industrie verandert snel door de omschakeling naar elektrische aandrijfsystemen. Dat vraagt nieuwe, andere onderdelen. Samen met zusterbedrijf Alupress biedt ADDDAM de productie van prototyping en de eerste serieproductie aan. Nemen de volumes toe, dan kan men binnen de Durst Group waar het deel van uitmaakt opschalen naar hogedrukgieten. Tegen het einde van de levenscyclus kan dan weer afgeschaald worden naar productie met additive manufacturing. Mathias Wiese, Chief Executive Officer van ADDDAM: “We zijn erg enthousiast over de samenwerking met Additive Industries om verder te gaan in onze volgende stap: het aanvullen van de spuitgietindustrie. De MetalFABG2-printer zal een waardevolle nieuwe aanwinst zijn om ons in deze volgende fase bij te staan.”

Hoge mate van automatisering

De Italiaanse toeleverancier heeft voor de MetalFabG2 gekozen vanwege de hoge mate van automatisering en materiaalefficiëntie. Hierdoor dalen de kosten per onderdeel, wat de concurrentiepositie van de onderneming versterkt. Focus, milieu, automatisering en kwaliteit zijn vier belangrijke onderdelen uit de missie van de toeleverancier.

3D geprinte nozzle voor sneeuwkanon

Een voorbeeld van het businessmodel dat ADDDAM voor ogen heeft komt tot uitdrukking in een project voor TechnoAlpin. Dat wilde een bestaande nozzle voor de sneeuwkanonnen optimaliseren. Het gaat hierbij om een precisie hogedrukgietonderdeel. Door de geometrie aan te passen en daarbij de mogelijkheden van additive manufacturing maximaal te benutten, kon het product geoptimaliseerd worden. Het was echter vooral de korte doorlooptijd waarin je meerdere type nozzles kunt produceren en testen, vergeleken met de typisch lange dorlooptijd van het hogedrukgietproces. Additive manufacturing verlaagt bovendien het risico doordat geen tooling nodig is. De nozzles konden nog dezelfde winter getest worden op de skipistes in Zuid Tirol. Na de test kon het ontwerp definitief worden aangepast voor het hogedrukgieten.

Op 21 september organiseert ADDDAM voor de eerste keer een AM Tech Day bij Durst Kraftwerk in Brixen (I). Naast presentaties door experts en paneldiscussies is er ook een rondleiding bij de bedrijven.

Back to top button