Top story

Metaalprinten blijft kartrekker in de 3D printermarkt

Opnieuw minder printers verkocht maar hogere omzet

Minder 3D printers verkocht, meer omzet geboekt. In één zin samengevat is dat de analyse van de wereldwijde 3D printermarkt zoals het onderzoeksbureau Context die heeft gemaakt over Q2. De verkopen in de Industrial en Professional klasse zijn flink gedaald. Door inflatie en de verkoop van duurdere systemen is de totale omzet wel nog met 15% gestegen. In de Industrial klasse is de hogere omzet ook te danken aan de groei in de metaalprintmarkt.


Ook in Q2 heeft de verschuiving van goedkopere naar duurdere AM-systemen zich voortgezet. Dat geeft wel aan dat onderliggend de ontwikkelingen in de markt niet slecht zijn. Alleen de hoge verkoopaantallen blijven uit.

Groeipotentieel blijft vooral bij massaproductie

Volgens Context blinkt 3D-printen nog steeds uit in prototyping en is er nog steeds veel ruimte voor groei op het gebied van mass customisation en de productie van gecompliceerde onderdelen in kleine volumes, maar is het de massaproductie die de komende jaren het sterkste groeipotentieel heeft. “Los van de mogelijke consolidatie in de sector blijven de vooruitzichten voor 3D printen rooskleurig, met een groeiende en versnellende vraag, vooral omdat veel bedrijven erin slagen om de uitdagingen van de toeleveringsketen en hun initiatieven voor reshoring top-of-mind te houden terwijl de interne machinaties van de industrie zich om hen heen afspelen”, zegt Chris Connery, bij Context verantwoordelijk voor de wereldwijde analyse. Met dat laatste doelt hij op de overname saga rond Stratasys, een onderwerp dat het tweede kwartaal gedomineerd heeft.

3D metaalprinten groeit

In de Industrial klasse (boven $100.000) daalden de verkopen in aantallen uitgedrukt met 15%. Daar staat echter tegenover dat de omzet met 11% is gestegen op jaarbasis. Chris Connery schrijft dit toe aan de toenemende vraag naar hoogwaardige 3D metaalprinters. Weliswaar hebben deze fabrikanten 8% minder metaalprinters verkocht, de omzet die ze daarmee boekten steeg 25%. Met name Velo3D en SLM Solutions (onderdeel van Nikon) hebben hieraan bijgedragen door hun multi-laser sysemen. Daarnaast zijn de verkopen bij GE Additive sterk gegroeid. Volgens Context is GE Additive in het laser powderbed fusion segment nu marktleider samen met Eplus3D en EOS.

Een interessante grafiek uit de Context analyse. Binder jetting blijft bij metaalprinten weliswaar achter bij laser powderbed fusion, maar kent met een gemiddelde van 30% wel een hogere jaarlijkse groei dan de tradionele metaalprinttechnologie (groeipercentage 26%.



3D kunststof printers hebben last van inflatie

Bij de industriële polymeer 3D printers gaat het minder goed. Het sterkst is de daling bij de DLP en SLA systemen: – 33%. Context schrijft dit onder andere toe aan de inflatie in Noord-Amerika waar consumenten hun geld aan andere zaken spenderen dan aan cosmetische tandheelkunde. Die markt is flink ingezakt. Tegelijkertijd herstelt de polymeer markt in China. UnionTech meldde hier echter zwakke verkoopcijfers in vrijwel alle sectoren.

Formlabs kartrekker op Midrange markt.

Het middensegment van de 3D printermarkt ($20.000 – $100.000) heeft het wel goed gedaan. Hier is het aantal verkochte systemen 18% hoger dan een jaar eerder. Context schrijft dit toe aan nieuwe producten van Formlabs, zoals de Fuse1 lijn, en UnionTech DLP printers in dit segment. Vooral Formlabs doet het goed. Het Amerikaanse bedrijf is goed voor 17% van alle verkopen in de powderbed fusion markt en is erin geslaagd met de Fuse printer een nieuwe vraag aan te boren. Een jaar geleden had Formlabs met de Fuse1 nog een marktaandeel van 2%. Gedeeltelijk komt het succes van Formlabs volgens de analist door een verschuiving van poederbedsystemen naar meer geavanceerde systemen. Inclusief de gestegen prijzen heeft dat deze printers in het Midrange marktsement gebracht.  

Onderkant van de 3D printermarkt heeft het zwaar

De onderkant van de markt doet het slecht. In het Professional segment ($2.500 tot $20.000) is het aantal verkochte 3D printers met 30% gedaald. Doordat de gemiddelde prijs steeg naar $7.271 (stijging met 21%) nam de omzet in dit segment op jaarbasis af met 15%. Context zegt dat de hele top 5 fabrikanten in dit segment geraakt wordt door het inzakken van de markt. UltiMaker blijft echter marktleider, zowel qua aantallen als in omzet uitgedrukt. Volgens Context is het een moeilijk kwartaal geweest voor de verkopers in deze prijsklasse. Splits je de cijfers uit, dan zijn de verkopen van extrusie printers zelfs met 33% gedaald. Deze technologie is altijd dominant geweest in dit segment.

De Bambu Lan FDM printer is in het tweede kwartaal doorgestoten naar een 2e positie in het basissegment.

Bambu witte raaf in Personal segment

Over de Personal klasse is vooral het nieuws over Bambu interessant. Het is de sterke uitzondering in dit segment. Bambu wist in het tweede kwartaal door te stoten naar de 2e positie in deze markt en wist van crowd funding in een keer door te stoten naar mainstream commercialisatie.

Back to top button