Applications

Gepersonaliseerde speculaas dankzij FDM printtechnologie

3D print toepassingen vind je bijna in elke sector. Dat laat de Vlaamse Speculaasbakkerij Vanvuchelen zien. Sinds kort 3D print de bakker speculaasstempels en -planken (de mallen) op maat voor de klanten van voedselveilig PET. Customizing van speculaas. Klanten kunnen hun eigen ideeën verwezenlijkt zien in de vorm van het Belgische koekje.

Speculaas bakken is een ambachtelijk vak. De houten mallen worden traditioneel uit beukenhout gefreesd. Door een externe leverancier, met als gevolg een levertijd van maand voor een speciale speculaas. “Nu kunnen we bestelling binnen enkele dagen bezorgen. En omdat we de productie van de mallen zelf in handen hebben, en deze dus ook zelf 3D tekenen, kunnen we iedere aanpassing naar wens van de klant uitvoeren”, zegt Erika Vanvuchelen, de meermaals gelauwerde speculatier van de bakkerij uit Grazen (tussen Hasselt en Tienen). Ze heeft het volledige proces van ontwerp tot en met het bakken in huis.

Speculaasbakkerij Vanvuchelen 3D print als eerste gepersonaliseerde mallen voor speculaas

Speculatier Erika Vanvuchelen met de zelf geprinte mallen, de 3D printer en de op maat gemaakte speculaas.

100% voedselveilig PET filament

Om flexibeler op vragen naar speciale vormen in te kunnen spelen, heeft ze als eerste speculaasbakker in Vlaanderen geïnvesteerd in een FDM desktop 3D printer. Doorslaggevend is onder andere de certificering van 100% voedselveilig PET geweest. “Met de nodige attesten van Belgische makelij”, zegt Erika. Met dit materiaal 3D print ze nu zelf de speculaasstempels en speculaasplanken op maat voor de klant. Het materiaal is vaatwasbestendig en kan ontsmet worden, zodat de mallen vaker gebruikt kunnen worden als dat nodig is.

3D printen verkleint ecologische voetafdruk

Erica Vanvuchelen vindt behalve het maatwerk dat ze klanten nu biedt ook de ecologische impact van 3D printen belangrijk. “We verkleinen onze ecologische voetafdruk. Doordat we de mallen voor de gepersonaliseerde speculaas in eigen huis maken,  zijn er geen grote transportkosten voor een kleine mal. Bovendien bestaat de gebruikte voedselveilige kunststof ook nog eens uit 70% gerecycleerde PET.” Uitgezonderd de innovatieve productie van de mallen met 3D printtechnologie, houdt de speculatier de rest van het proces ambachtelijk. “We hebben dus een perfecte combinatie van ambacht en innovatie.”

Personaliseren via Specustomize.be

Met de gepersonaliseerde speculaas, die ze online via Specustomize.be aanbiedt, richt Erika Vanvuchelen zich zowel op particulieren als op de zakelijke markt. Denk bij dit laatste aan horeca, bedrijven die een open deur dag organiseren, beurzen et cetera. Speculaasbakkerij Vanvuchelen heeft de nieuwe dienst onlangs officieel gelanceerd in het bijzijn van Vlaams Minister van Toerisme Ben Weyts en Wim De Vos, afgevaardigde van het Kabinet van Federaal Minister van Middenstand Denis Ducarme.


Back to top button