Applications

Amerikaanse toolmakers pakken met AM voorsprong op Duitse concurrentie

Duitse gereedschapmakers aarzelen nog steeds met de inzet van 3D printen. Amerikaanse matrijzenmakers die ook aan Europe leveren, hebben al een sterke voorsprong opgebouwd. Die kritiek uit Christoph Dörr, sectormanager Tool and Moldmaking Industry bij Trumpf. Het Duitse concern probeert op Moulding Expo 2019 de Duitse stempel- en matrijzenmakers met de TruPrint 1000 over te halen AM in te zetten voor conforme koeling in matrijzen.

 

Moulding Expo in Stuttgart is de tweejaarlijkse vakbeurs voor de matrijzenmakers. 3D metaalprinten biedt deze bedrijven de kans om hun (spuit)gietmatrijzen te verbeteren door koelkanalen vlak onder het oppervlak van de matrijs te printen, conforme koeling. Een dergelijk gereedschap voert de warmte die tijdens het productieproces wordt opgewekt, direct af aan de bron. Dit verkort de cyclustijd. In veel gevallen verbetert de kwaliteit ook omdat onderdelen minder vatbaar zijn voor vervorming. Bovendien resulteert een snellere koeling in homogenere materiaaleigenschappen bij zowel spuitgieten als gieten, waardoor onderdelen uiteindelijk veerkrachtiger worden.

Trumpf toont op Moulding Expo 3D metaalprinten voor matrijzenmakers

conforme koeling
De TruPrint 1000 is een instapklare oplossing voor matrijzenmakers die met conforme koeling aan de slag willen, aldus Trumpf.

Bereidheid te investeren ontbreekt

Hoewel deze toepassing van 3D metaalprinten al lang bestaat, aarzelen de Duitse matrijzenmakers nog steeds. Ze zijn traag geweest met instappen in AM. “Veel bedrijven missen de nodige expertise en zijn niet bereid om de investering te doen”, zegt Christoph Dörr. Dat geldt net zo goed voor hun concurrenten in de Benelux. Conforme koeling is ondanks de duidelijke voordelen nog lang niet breed geaccepteerd. Christoph Dörr merkt dat Amerikaanse matrijzenmakers die aan Europese klanten leveren op dit punt al een voorsprong hebben opgebouwd.

Praktische toepassingen

Trumpf grijpt daarom Moulding Expo 2019 aan als een uitgelezen kans om de Duitse gereedschapmakers een aantal voorbeelden te tonen. Gereedschappen met geoptimaliseerde koelkanalen, 3D geprint. Tijdens de Intech 2019, de huisshow in Ditzingen, toonde Trumpf onder andere een spuitgietmatrijs die voor de tandenborstels van Oral B is ontwikkeld en geprint. Deze oplossing werd gekozen omdat het oorspronkelijke gereedschap niet de gevraagde koeling kon leveren. Door het gereedschap te 3D printen inclusief de kanalen voor conforme koeling, is de cyclustijd met 30% verkort.

Een uitleg van conforme koeling, onlangs tijdens de Intech bij Trumpf.

TruPrint 1000 als plug and play oplossing

Op de beurs in Stuttgart presenteert Trumpf de TruPrint 1000 als instapmodel voor de matrijzenmakers. Het plug-and-play ontwerp van het systeem maakt het eenvoudig te installeren en te bedienen. Ondanks het beperkte bouwvolume is de TruPrint 1000 geschikt voor kleine spuitgietinserts zoals die gebruikt worden voor kunststof connectoren in de elektronica-industrie. “We hopen gereedschapmakers te inspireren om het enorme potentieel van 3D-printen te benutten, zegt Dörr.

Trumpf presenteert de AM-oplossingen op de Moulding Expo op de gezamenlijke stand van de Vereniging van Duitse gereedschaps- en matrijzenmakers VDWF (hal 7, stand C55). De beurs vindt van 21 – 24 mei plaats in de Messe Stuttgart.


Back to top button