Applications

BASF en BigRep 3D printen mallen voor betonnen wandelementen

BASF brengt binnen het productportfolio Master Builders Solutions een nieuw materiaal op de markt voor het vullen van 3D geprinte mallen voor betonnen wandelementen. De technologie is samen met enkele partners gevalideerd, zodat het 3D printen van de grote vormen voor de betonnen elementen direct toepasbaar is. Dat geeft vanuit design oogpunt meer vrijheid en levert een sneller productieproces op.

 

Makkelijk patronen integreren in een betonnen wandelement

BASF heeft de eerste vormen en producten getoond tijdens de International Conference on Concrete and Digital Fabrication in Zwitserland. De 3D printtechnologie en de materialen zijn mede ontwikkeld door BASF 3D Printing Solutions, samen met Constructions Chemicals. Ook het NOWlab in Berlijn en 3D printerfabrikant BigRep zijn betrokken bij de ontwikkeling van het concept. Doordat de schalen op de 3D printers van BigRep worden geprint, kan men meteen naar grotere vormen gaan.

 

Patronen integreren

Sebastian Dittmar, hoofd Anwendungstechnik Deutschland bij Master Builders Solutions, ziet onbegrensde mogelijkheden voor de 3D printtechnologie. Een voorbeeld dat getoond werd is een betonvorm voor wandelementen waarin patronen zijn geïntegreerd. Dit kan alleen met 3D printen. “Naast de ontelbare mogelijkheden om vormen te integreren, biedt een 3D geprinte schaal mogelijkheden voor organische vormen of voor moeilijke verbindingsstukken”, zegt Sebastian Dittmar. Het wandelement wordt gescand en daarna precies nagebouwd door de vorm te 3D printen en dan het betonnen wanddeel af te gieten. Op deze manier kan elke willekeurige vorm worden gecreëerd in beton.

Gevalideerd proces

BASF heeft heeft de betonadditieven en de mortel geoptimaliseerd voor de 3D geprinte schalen. De technologie is direct beschikbaar voor toepassingen. De vier partijen die bij de ontwikkeling betrokken zijn geweest, hebben het concept inmiddels gevalideerd.

 

 

Back to top button