Technology

Europese primeur op TechniShow: Genera G3 DLP-printer

Toekomst van DLP-printen: volledig geautomatiseerd proces

Seido Systems toont op de TechniShow de Genera G3, de Oostenrijkse DLP-printer die vanaf het begin is ontwikkeld voor industrieel 3D printen van eindonderdelen. Het volledige proces is geautomatiseerd, inclusief wassen en uitharden en gebeurt in één machine. De Genera G3 is op de TechniShow voor het eerst op een Europese beurs te zien.


Seido Systems is sinds enkele maanden officieel verdeler in de Benelux voor de Oostenrijkse fabrikant van DLP-printers. Genera is opgericht omdat Klaus Stadlmann, oprichter, als gebruiker van DLP-technologie ontevreden was over de AM-systemen die in de markt worden aangeboden. “Ik haat het om handschoenen te dragen, om de onderdelen te reinigen. 3D printen gebeurt automatisch, maar daarna is de workflow….“, zegt hij. Tijdens zijn masterstudie aan de TU Wien heeft hij de basis gelegd voor de Genera 2 en 3, de twee modellen die momenteel leverbaar zijn. “Mijn idee was 3D printen net zo gemakkelijk te maken als papier printen in kantoor.” De toekomst van 3D printen is volgens hem productie. En wil je die mogelijk maken, dan moet je een turnkey oplossing aanbieden.”

All-in one concept voor DLP

De Genera G3 is het nieuwe topmodel, dat officieel in het najaar op Formnext gepresenteerd wordt. “Wij krijgen de machine half augustus geleverd in ons 3D printservicebedrijf maar nemen de Genera G3 eerst mee naar Utrecht. De TechniShow wordt de eerste beurs waar de printer te zien is”, zegt Karl Wallecan, directeur-eigenaar van Seido Systems. Het bijzondere aan de Genera G3 is dat printen, wassen en curen in één systeem gebeuren. Na het 3D printen worden de onderdelen automatisch in de machine gereinigd met een eigen reinigingsvloeistof van Genera. Daarna wordt de batch automatisch getransporteerd naar de kamer met UV LED-verlichting voor het uitharden. De temperatuur waarmee dit gebeurt kan geprogrammeerd worden en als optie kan het uitharden in inert gas gebeuren. De G3 print met een golflengte van 385 nm en de beschikbare pixelresoluties zijn 40, 70 of 100 µm.

Bij Seido Systems staat al het G2 systeem, de G3 wordt op de TechniShow gedemonstreerd.

Veel vraag naar DLP-printen

“Het all-in one concept van de Genera G3 is de toekomst van DLP-printen”, zegt Karl Wallecan, die naast de Oostenrijkse machine in de showroom ook de Origin One DLP printers van Stratasys heeft. “Alles gebeurt automatisch, de stukken komen uitgehard uit de machine. Hier zijn we blij mee omdat we bij Seido Solutions, het toeleveringsbedrijf, veel vraag zien naar DLP printen.” Op de TechniShow demonstreert Seido Systems in totaal liefst 5 verschillende 3D printtechnieken. Naast DLP is dat FDM, Polyjet, SLA en poeder printen (alle vier van Stratasys), en 3D metaalprinten (laser powderbed fusion) van Xact Metal. Seido Systems vertegenwoordigt daarnaast Nano Dimension dat machines bouwt om elektronica te 3D printen.

TechniShow besteedt dit jaar veel aandacht aan additive manufacturing. De beurs vindt van 30 augustus tot en met 2 september plaats in Jaarbeurs Utrecht. Registreren voor gratis toegang kan via deze link.

Back to top button