postprocessingTechnology

Zorgt HIP voor sneller 3D printproces?

Bij 3D metaalprinten met laser en poederbed (LMPF) wordt te veel naar de dichtheid van de werkstukken gekeken. Het printproces zou aanzienlijk versneld kunnen worden als bedrijven gaan voor een materiaaldichtheid van 93 procent. De rest kan met HIP worden gerealiseerd in het post proces proces.

Die stelling poneerde Jim Shipley van Quintus Technologies onlangs op de 3D Printing Post Processing Conference, georganiseerd door Jakajima. Quintus is een ontwikkelaar van installaties voor Hot Isostatic Pressing (HIP), een nabehandeling die bijvoorbeeld voor 3D geprinte implantaten vereist is. Door zo’n hot isostatic pressure nabehandeling – onder druk of in een vacuüm – verdicht je eventuele poriën in een 3D geprint metalen werkstuk.

Focus niet op 99,9 procent density; 93 procent is voldoende, voor de rest zorgt HIP,

Jim Shipley Quintus

Jim Shipley ging in zijn presentatie op de conferentie op Brightlands Chemelot Campus in op een aspect waar amper over gesproken wordt. Discussies over 3D geprinte onderdelen gaan vaak over de materiaaldichtheid. Engineers willen die zo hoog mogelijk. Want poriën of insluitingen vergroten het risico op fatique. Microscheuren zijn de grootste angst voor het toepassen van additive manufacturing in bijvoorbeeld structurele delen van een vliegtuig. Het halen van een doge dichtheid kost echter tijd in het printproces. En zorgt dus voor extra kosten. Met HIP zou je volgens Shipley zowel de snelheid kunnen verhogen en de uiteindelijke fatique eigenschappen met een factor 10 tot 100 verbeteren. De hoge materiaaldichtheid creëer je met HIP. Ook de ductiliteit verbetert door de HIP-nabehandeling. HIP op deze manier inzetten beïnvloedt eveneens de keuze van de metaalpoeders.

Doorbraak in de industrie

In de maarteditie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid verslag lezen van de 3D Printing Post Processing Conference. Ook andere aanbieders komen dan aan het woord en zullen uitleggen waarom volgens hen 3D printen nooit industrieel kan doorbreken zolang het nabewerken – zowel van metalen als kunststof onderdelen – handmatig gebeurt.

Op 17 april vindt er weer een 3D Printing Post Processing conferentie plaats.

Back to top button