Technology

Freemelt slaat met nieuw eMelt model brug tussen ontwikkeling en serieproductie

Met de nieuwe eMelt-iD elektronenstraal metaalprinter zorgt het Zweedse Freemelt voor reuring in dit niche segment van 3D metaalprinten. De machine is ontwikkeld voor product- en applicatieontwikkeling en een eerste opstap naar serieproductie. Het bedrijf wil hiermee de positie in de markt voor industrieel 3D printen van grote series versterken.


De elektronenstraal 3D metaalprinter die Freemelt aanvankelijk bouwde, de Freemelt One, was vooral bedoeld voor universiteiten en onderzoeksafdelingen. De tweede machine, Freemelt-iM is de industriële productiemachine, voor echte serieproductie.


Kortere ontwikkeltijd

De nieuwe eMelt-iD slaat een brug tussen beide voorgaande modellen en is vooral ontwikkeld om product- en applicatieontwikkeling te versnellen en de kosten te verminderen. De eerste serieproductie kan op de nieuwe machine gebeuren. Daarna kan de productie naadloos worden overgebracht naar de iM machines als er echt opgeschaald wordt naar grote series.


Kerntechnologie Freemelt

De eMELT-iD versie is gebaseerd op de innovatieve kerntechnologie voor serieproductie van eMELT-iM. Dit betekent Open Source software en de speciale diode elektronenkanon. Deze zorgt voor een kleine spotgrootte ook op vol vermogen. Het vermogen wordt verder verhoogd door de kathode van het systeem met een laser te verwarmen. De Zweedse fabrikant heeft daarnaast een bijzondere oplossing (ProHeat) ontwikkeld om de temperatuur van het poederbed te verhogen. Hierdoor is directe elektronenbundelverwarming niet nodig voor het sinteren van poeder en wordt  voorkomen dat het poeder omhoog getild wordt, wat een groot probleem is in een industriële productieomgeving.


Elektronenstraal 3D metaalprinten

Freemelt is een Zweedse scale up die vanuit Gothenburg werkt. Voor serieproductie met additive manufacturing biedt de elektronenstraal technologie meerdere voordelen, onder andere dat er minder spanningen in het materiaal komen en dat geen supportstructuren nodig zijn.

Foto: verleden jaar toonde Freemelt op Formnext de One, dit jaar wordt het derde model gelanceerd.


Back to top button