3D printmarktApplications

Airbus wil maandelijks 30 ton 3D metaal geprinte onderdelen

Airbus wil vanaf 2018 maandelijks 30 ton 3D metaal geprinte onderdelen in de vliegtuigen verwerken. Daarvoor lopen momenteel de voorbereidingen. Komend jaar moeten al de eerste serieproducten ingebouwd worden, deze zijn nog van titaan. Vanaf 2017 gaat Airbus ook aluminium certificeren voor het 3D printproces. Op Rapid.Tech 2015 licht de vliegtuigbouwer visie op additive manufacturing toe. 

 

Vliegtuigbouwer licht AM-strategie toe op Rapid.Tech 2015

Peter Sander, hoofd emerging technologies & concepts bij Airbus, is de keynotespreker op Rapid.Tech, het additive manufacturing evenement op 10 en 11 juni in Erfurt. Hij zal dan toelichten hoe de vliegtuigbouwer momenteel bezig is om het thema additive manufacturing binnen enkele jaren inzetbaar te maken voor de serieproductie van vliegtuigonderdelen. Het afgelopen jaar heeft Airbus al meer dan 80 verschillende componenten die additief werden geproduceerd, getest. Volgend jaar krijgt de A350 de primeur als de eerste, gecertificeerde ‘bracket’ voor in de cabine seriematig ingebouwd gaat worden in het vliegtuig.

 

Gewichtsbesparing

Een van de belangrijkste motieven voor Airbus om additive manufacturing in te zetten, is gewichtsbesparing. Als je conceptueel producten aanpast voor het 3D metaalprinten, dan kun je tussen de 30 tot wel 70 procent gewicht besparen, denkt de vliegtuigbouwer. De bracket die straks in de A350 wordt toegepast, is uitgebreid getest. De steun moet 4 ton gewicht kunnen dragen, uiteindelijk bleek het onderdeel bestand tegen een belasting met 6 ton zonder stuk te gaan, Daarna heeft Airbus de test stop gezet. Een van de bottlenecks die Airbus wel ziet, is het hele certificeringsproject. Sander noemt verder de korte doorlooptijd in de ontwikkeling van componenten een wezenlijk voordeel. “Omdat geen gereedschappen nodig zijn, kunnen we in een vroeg stadium al functionele delen maken die vergelijkbaar zijn met die uit de serieproductie. Daardoor kunnen we designfouten al vroegtijdig ontdekken en het product en proces als geheel optimaliseren.” In zijn keynote lezing zal Peter Sander niet alleen de kansen van additive manufacturing in de industrie toelichten, maar eveneens de uitdagingen die er nog zijn. Hij gaat ook in op de verschillende processen en materialen én hoe waardeketens kunnen veranderen onder invloed van 3D printen.

 

Rapid.Tech
Rapid.Tech in Erfurt (10 en 11 juni) is de combinatie van beurs en een uitgebreid hoogstaand congres, verdeeld in meerdere aandachtsgebieden.

 

Nieuwe businessmodellen

Nauw verband met dit laatste onderwerp is het thema businessmodellen. Op Rapid.Tec 2015 spreekt dit jaar ook Mario Fleurinck, die tot verleden jaar Melotte heeft uitgebouwd tot een van de voorlopers als het gaat om 3D metaalprinten. Hij heeft na zijn vertrek InnoCrowd opgericht. Vanuit zijn ervaringen licht hij toe hoe digitalisering leidt tot innovatie gedreven en duurzame businessmodellen.

Rapid.Tech 2015 biedt dit jaar de mogelijkheid om met een speciale pas, Vision 3D, 5 keynote lezingen bij te wonen en de beurs te bezoeken.

Het programma van Rapid.Tech 2015 (10 en 11 juni in Messe Erfurt)

 

Back to top button