Technology

Renishaw en Trumpf 3D metaalprinters genomineerd voor TechniShow Innovation Awards

Twee 3D metaalprinters zijn dit jaar genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards. Dit zijn de RenAM 500Q van Renishaw en de TruPrint 5000 van Trumpf. Beide machines zijn genomineerd in de categorie Nieuw op de Benelux markt.

 

Juryvoorzitter: techniek rijp voor industrieel 3D metaalprinten

“We kunnen stellen dat 3D printen zich steeds verder ontwikkelt en productierijp is geworden”, zegt Tom Bouws, werkzaam bij de Kamer van Koophandel, actief in het Programmabureau Smart Industry en juryvoorzitter. “Meer lasers in een bouwkamer, hogere opbouwvolumes, serieproductie en zelfs automatisering zijn voorbeelden die economisch verantwoord industrieel printen mogelijk maken.” En precies dit doen Renishaw en Trumpf met hun nieuwe machines.

 

Renishaw: voordeel 4 lasers

Renishaw heeft de RenAM 500Q ontwikkeld voor industriële productie. In deze metaalprinter worden vier lasers van elk 500W toegepast. Wat méér lasers betekent voor de productiviteit, zie je goed op de foto. Het aantal lagen dat per uur wordt opgebouwd bij gelijke kwaliteit is bijna een factor vier hoger vergeleken met een single source machine. Afhankelijk van het product en materiaal, kan per uur tot 150 cm3 metaal worden opgebouwd. Bijzonder aan het concept van deze metaalprinter is dat elke laser het hele bouwplatform kan bestrijken. “Hiervoor hebben we een eigen galvanosysteem ontwikkeld”, legt Philippe Reinders Folmer van Renishaw Benelux uit. De optische module wordt overigens geprint op een RenAM 500Q. Totale productietijd bedraagt 19 uur.

 

Optisch systeem 3D geprint

“Door het onderdeel te printen, kunnen we het hele systeem compacter bouwen omdat we functies integreren”, zo verklaart Philippe de keuze om te printen. Hiermee laat de fabrikant meteen een van de meerwaarden van 3D printen zien. De tweede meerwaarde is dat in het ontwerp interne koelkanalen zijn geïntegreerd. Hierdoor wordt het hele optische systeem tijdens het printen veel beter op temperatuur gehouden, wat tot meer stabiliteit leidt. Renishaw heeft bij deze machine de afvoer van rookgassen verder verbeterd. Zeker bij 3D metaalprinters met meerdere lasers zorgen rookgassen nog wel eens voor problemen als deze niet goed worden afgevoerd. Hierdoor blijft de bouwkamer ook na langdurig gebruik schoon, een punt dat bijdraagt aan een hogere uptime van het systeem. Het verbruik van argongas daalt mede hierdoor. Tot slot zit ook in deze RenAM 500Q het poederrecyclingsysteem. Samen met het verbeterde gepatenteerde zeefsysteem zorgt dit voor langere autonomie.

 

Truprint 5000

Trumpf kiest ervoor om de bouwcilinder van de TruPrint 5000 met de robot te wisselen. De bouwcilinder wordt in de machine onder beschermgas afgesloten.

 

Trumpf: bijna continu 3D printen

Trumpf is met de TruPrint 5000 metaalprinter genomineerd. Hierin worden 3 laserbronnen van elk 500W toegepast. Ook deze lasers kunnen elk punt in de bouwkamer bereiken. Hoge productiviteit en lage machine downtijd: dat zijn de uitgangspunten geweest bij de ontwikkeling van deze machine. Zo is de TruPrint 5000 voorzien van een verwisselbare cilinder waarin poeder en bouwplaat zijn geïntegreerd. Deze cilinder wordt in de machine afgesloten, dus het poeder blijft onder inert beschermgas. Vervolgens wisselt de robot de cilinder waarna de TruPrint 5000 direct een nieuwe printjob kan starten. “De machine heeft een semi automatisch startproces om de downtime zo laag mogelijk te houden”, zegt Lenn Hoek van Dijke, sales engineer van Trumpf Nederland, in een toelichting. “De hele machine is zo gebouwd dat lange tijd continu kan worden geprint. Zo kan de machine bijvoorbeeld zeker drie maanden draaien voordat filters vervangen hoeven te worden.”

 

TruPrint 5000

Zo ziet serieproductie er uit met de TruPrint 5000. Hydraulische kleppen 3D geprint door Heraeus voor Bosch.

 

Nulpunt spansysteem

Het bouwvolume van de TruPrint 5000 is behoorlijk groot: 300 mm diameter en 400 mm hoogte. Een van de pilotklanten voor deze machine is Heraeus Additive Manufacturing, dat er seriematig kleppen mee print. Omdat bijna elk metaalprint product nabewerkt moet worden, kan een nulpunt spansysteem in het bouwplatform geïntegreerd worden. Dit blijft ook bij de 500 graden voorverwarming van de bouwkamer nauwkeurig.

De winnaars van de TechniShow Innovation Awards worden op 7 maart bekend gemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie. Van de in totaal 34 inzendingen zijn er 15 genomineerd voor de drie categorieën, waarvan acht in de categorie waarin Trumpf en Renishaw meedoen. De beurs zelf vindt van 20 – 23 maart plaats.

 

Back to top button