Applications

OrthoSolid: platform voor designen en 3D printen gepersonaliseerde orthesen

Het Belgische Orthobroker heeft in samenwerking met Twikit een platform voor gepersonaliseerde orthesen en prothesen gelanceerd. Via OrthoSolid kunnen prothesen en helmen op maat worden aangemaakt die vervolgens 3D geprint worden, zonder dat er kennis van CAD of 3D printen nodig is.


Orthobroker is gespecialiseerd in de ontwikkeling en verkoop van braces, orthesen en bandages. De onderneming breidt de dienstverlening richting ziekenhuizen en orthopedische technici nu uit met het OrthoSolid platform. Dit digitaliseert het handwerk van de professionals, zonder inbreuk te doen op diens core competenties. 3D printen maakt het handwerk overbodig en maakt opschaling van de productie mogelijk. De patiënt ervaart met een gepersonaliseerde orthese meer comfort en bewegingsvrijheid.

Digitale end-to-end oplossing in samenwerking met Twikit

3D printen is game changer

Patrick Garmyn, directeur van Orthobroker, bestempelt 3D printen als de game changer voor de orthese- en prothese-industrie. De combinatie van additive manufacturing met slim design levert meerwaarde voor alle partijen. “Omdat een groot deel van de sector nog steeds op een traditionele manier werkt, is het voor de hand liggend dat we een gebruiksvriendelijk platform aanbieden, inclusief modellen van de producten. Daardoor kunnen de professionals gemakkelijk meegaan in de verandering.” Dit platform wordt mogelijk gemaakt door TwikFit,  het cloud software platform van Twikit. Met deze stap wil Orthobroker niet de huidige orthesemakers vervangen maar ze een middel in handen geven waarmee ze hun activiteiten kunnen uitbreiden.

Van 3D scandata naar CAD model

Op basis van 3D scandata, kan men de orthesen en prothesen eenvoudig verder definiëren. Deze data worden gekoppeld aan de modellen op het platform, wat het makkelijk maakt voor de gebruikers omdat ze verder geen CAD-ervaring nodig hebben. Het is de bedoeling dat regelmatig nieuwe modellen aan het portfolio worden toegevoegd. De eerste producten zijn een beschermende helm en een pols-hand-arm orthese. In december wordt het platform uitgebreid met een enkel-voet orthese, een elleboog orthese en aan Trans Tibial Prosthetic Socket.

3D printen op HP Multijet Fusion machine

De huidige producten van OrthoSolid worden 3D geprint van PA11, PA12 en TPU op een HP Multijet Fusion 3D printer. Afhankelijk van de producten die men later toevoegt, zullen ook andere materialen en printtechnieken worden gebruikt. De selectie van het juiste materiaal is namelijk voor elk ontwerp cruciaal vanwege de eigenschappen van elk materiaal.

Back to top button