3D printmarkt

China winnaar in een krimpende 3D printermarkt

Context: sommige Chinese fabrikanten melden hogere leveringen dan een jaar eerder

China is tot nog toe in 2020 de winnaar in de 3D printmarkt. Na een slecht eerste kwartaal vanwege de covid-19 lockdowns, melden Chinese verkopers van industriële 3D printers (meer dan $100K) in het tweede kwartaal een sterk herstel: 24% meer geleverde systemen. De verkopen lagen zelfs boven die van Q2 vorig jaar. Wereldwijd is het aantal verkopen in deze prijsklasse met 38% ingezakt, vooral doordat de investeringen in de Westerse landen achterblijven. Toch melden verkopers positieve signalen. Het laatste kwartaal kan wel eens een heel goed worden.


Tot die conclusie komt Context, het Britse marktonderzoekbureau dat elk kwartaal een overzicht geeft van de markttrends. “Toen China terugkwam in Q2 2020, kwam ook de vraag naar industriële 3D printers er terug”, zegt Chris Connery, VP Global Research bij Context. Maar dat geldt dan specifiek voor de Chinese markt. Farsoon, HBD en UnionTech, drie Chinese fabrikanten, hebben hun verkopen in het tweede kwartaal boven die van een jaar geleden zien uitkomen. Het aantal afgeleverde industriële 3D printers is in China in Q2 met 24% toegenomen.

In China is de vraag naar industriële 3D printers in het tweede kwartaal sterk gegroeid.

SLM Solutions witte raaf

Dat kan niet gezegd worden van de meeste niet-Chinese top 20 fabrikanten, constateert Chris Connery. Op één uitzondering na hebben zij hun verkopen zien inzakken. Hoewel sommigen van kwartaal op kwartaal een licht herstel melden, zagen de meesten hun verkopen op een jaar-op-jaar basis met dubbele cijfers inzakken. De uitzondering in het prijssegment boven de $100k is het Duitse SLM Solutions, dat volgens de marktonderzoekers een mooie comeback heeft gemaakt en systemen heeft uitgeleverd die al voor de pandemie waren besteld. Wereldwijd is dit segment, waarin bijna alle 3D metaalprinters vallen, met 38% gekrompen.

Belangrijke design klasse lijdt onder lockdowns

Ook de design klasse, 3D printers tussen de $20K en $100K, heeft het moeilijk gehad in het tweede kwartaal. In de Westerse landen is dit met 78% van alle verkochte printers de grootste markt. Belangrijke afzetmarkten, zoals de dentale industrie, waren in veel landen in april en mei gesloten. Na het opheffen van de lockdowns is de vraag weliswaar teruggekomen, maar dat heeft niet kunnen verhinderen dat het aantal geleverde printers op jaarbasis met 34% is afgenomen. De marktleiders in dit segment, 3D Systems en Stratasys, hebben niet voor niets arbeidsplaatsen afgebouwd en een nieuwe strategie uitgerold.

Veel vraag naar betaalbare systemen

Toch is het niet in alle segmenten kommer en kwel. Het marktsegment dat het wereldwijd goed heeft gedaan, is de Personal desktop printer, 3D printers onder de $2,5K (uitgezonder de doe het zelf systemen). Deze leveringen zijn met 68% gestegen. Context schrijft dat toe aan de inhaalvraag omdat in Q1 de Chinese fabrikanten van deze printers niet konden leveren vanwege covid-19. Het is voor het eerst sinds begin 2018 dat dit segment ook op jaarbasis licht groeit. Ook de professional prijsklasse, 3D printers tussen $2,5K en $20K) doet het dit jaar goed. Deze printers verkochten in het eerste kwartaal al goed, onder andere door het vele thuiswerken. De vraag is in Q2 aanhoudend sterk gebleven. De onderzoekers van Context zeggen dat dit het enige segment is waarin de gemiddelde prijs van de verkochte systemen met 15% is toegenomen vergeleken met een jaar geleden. “Het is de enige prijsklasse waarin de omzet jaar-op-jaar groeit met 7%.”

Geen fysieke editie van Formnext, lukt het de 3D printerindustrie dan wel om veel deals te sluiten in het laatste kwartaal?

Verkopers rekenen op sterk Q4

De 3D printindustrie krijgt dit jaar dus rake klappen. Context schat de omzetdaling in totaliteit op 27%. Terecht constateert Chris Connery dat in sommige marktsegmenten de verkopen eind 2019 al onder druk stonden. Toch ziet de analist ook positieve punten, die onderschreven worden door signalen van verkopende partijen. Hoewel 3D printen niet alle verlies door supply chain onderbrekingen in de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen heeft kunnen compenseren, heeft de technologie wel aangetoond hoe flexibel 3D printen is. Hoewel het herstel in de Westerse landen langzamer gaat dan verwacht, melden verkopers wel dat de interesse in de technologie in het huidige derde kwartaal hoog blijft. Zij zijn dan ook optimistisch dat dit in het laatste kwartaal tot hogere verkopen kan leiden. Gemiddeld nemen de verkopen in Q4 met 29% toe, dit jaar rekenen de verkopers op een groei met 36%. De uitdaging is wel, schrijft Connery, dat er dit jaar geen grote evenementen plaatsvinden zoals Formnext, waar doorgaans de deals worden rondgemaakt.

Back to top button