Technology

AM-Flow bij vijf winnaars Formnext Start-up Challenge

Amerikaans Molyworks wint duurzaamheid award

Mooie prestatie van AM-Flow: de Nederlandse startup is een van vijf winnaars van de Formnext Start-up Challenge. AM-Flow scoort met de oplossing om het post-print traject te automatiseren en digitaliseren goed in de internationale concurrentie. De andere winnaars komen uit Zwitserland, Groot Brittannië en de VS.


Formnext Vice President Sacha F. Wenzler zegt dat de hoge kwaliteit en de thematisch grote verscheidenheid aan winnaars aantoont dat Corona de innovatiekracht in de AM-industrie niet kan stoppen. Dit jaar wordt er voor het eerst ook de AM Impact Award uitgereikt. Hiermee legt men het accent op het belang van duurzaamheid in de ontwikkeling van nieuwe technieken en oplossingen. “Steeds meer investeerders laten het thema duurzaamheid meewegen in hun beslissing en het al niet meer lang duren totdat iedereen dit doet”, zegt Arno Held, directeur AM Ventures.

Investeerders laten duurzaamheid steeds vaker meewegen in hun beslissing

AM-Flow: knelpunt oplossen

De jury van de startup competitie op Formnext (die dit jaar uitsluitend digitaal doorgaat) is onder de indruk hoe AM-Flow het alsmaar groter wordende knelpunt in de 3D print workflow oplost. Er wordt veel geïnvesteerd in 3D printers en software, maar de stappen na het 3D printen leiden als je echt naar serieproductie gaat, al snel tot knelpunten. AM-Flow digitaliseert en automatiseert het proces, onder andere door automatische herkenning van de werkstukken, sorteren tot en met transport en verpakken. Volgens de jury reduceert het Nederlandse bedrijf, dat onlangs succesvol een nieuwe investeringsronde afsloot, daarmee de productiekosten aanzienlijk.

Molyworks verwerkt metaalafval tot poeder

Twee van de vijf winnaars van de Start-up Challenge Formnext komen dit jaar uit de VS. Het Californische Molyworks wil metaalafval, bijvoorbeeld spanen, verwerken tot nieuw poeder voor 3D metaalprinten. Hiervoor hebben ze het Greyhound systeem ontwikkeld. Dat bestaat uit een mobiele smeltoven en een innovatief systeem voor het vormen van metaalpoeders. Het team van Molyworks heeft al 21 legeringen getest, waaronder titaan en koper. De Amerikaanse startup wint eveneens de AM Ventures Impact Award, omdat de vinding van Molyworks zowel bijdraagt aan besparing van grondstoffen als terugdringen van energieverbruik.

Addiguru: fabrikant-onafhankelijk monitoringsysteem

De tweede Amerikaanse winnaar is Addiguru. Dat heeft een realtime monitoringssysteem voor 3D metaalprinten ontwikkeld. Bijzonder is dat het systeem met alle metaalprinters werk en niet afhankelijk is van een specifieke producent. Ook bestaande systemen kunnen naderhand met het systeem dat uit een camera en de software bestaat, worden uitgerust. De software herkent automatisch relevante beelden, waarna zelflerende algoritmen ze verder analyseren. Met kunstmatige intelligentie worden afwijkingen vastgesteld en doorgegeven aan de operator.

NematX: nieuwe benchmark high performance polymeren

NematX is dit jaar pas gestart als spin-off van de ETH Zürich en schaart zich al meteen in het rijtje winnaars. NematX komt de markt op met een nieuwe 3D printtechnologie, Nematic 3D printing, voor high performance polymeren. Met deze technologie wil men de benchmark op dit vlak overtreffen. De Zwitserse startup richt zich onder andere op sectoren zoals de ruimtevaart, medische- en elektronica-industrie en algemene industrie. Het gaat vooral om toepassingen die in agressieve milieus worden ingezet.

ToffeeAM: unieke designsoftware

De vijfde winnaar van de Startup Challenge komt uit het Verenigd Koninkrijk: ToffeeAM. De startup heeft designsoftware ontwikkeld die complete systemen optimaliseert voor zowel fluid- en materiaaleigenschappen alsook voor het verminderen van het aantal losse onderdelen in een samenstelling. ToffeeAM is ontstaan vanuit het Imperial College London. De software wordt onder andere al gebruikt in de F1-racewereld, de luchtvaart als ook in olie- en gasindustrie.

Wil je meer weten over de technologie van de winnaars van de Start-up Challenge? Doe dan mee aan Formnext Connect (10-12 november).

Back to top button