3D printmarktApplications

Eerste DM Studio System+ voor AWL‐Techniek

AWL-Techniek heeft als eerste in de Benelux de beschikking over de nieuwe Desktop Metal Studio System+, de 3D metaalprinter van het Amerikaanse concern. Met deze investering verkent AWL het potentieel dat 3D‐metaalprinten biedt. Maar het is van plan ook onderdelen voor de installaties bij klanten te gaan 3D printen op de nieuwe printer.

 

Het Amerikaanse Desktop Metal is in Europa gestart met de uitlevering van de Studio System+ 3D metaalprinter, nadat de machine al langer met succes aan Amerikaansen klanten wordt geleverd. AWL-Techniek is één van de eerste klanten in Europa waar de 3D metaalprinter is geïnstalleerd.

Machinebouwer ziet toekomstige rol voor 3D printtechnologieën

Studio System+

Grote toekomst metaal printen

De laatste jaren heeft AWL veel ervaring opgedaan in het printen van metaal en kunststoffen. Wouter Zweers, Technology Manager bij AWL, is enthousiast over de DM Studio System+: “De 3D‐metaalprinter zorgt voor ongekende nieuwe mogelijkheden. Vooral de vrijheid in ontwerp en de korte tijd van idee tot product zijn essentieel voor AWL. Wij zien een grote toekomst in additieve productie van metalen onderdelen; dit is een belangrijke reden voor deze investering.” Voorlopig 3D print AWL-Techniek met 316L en roestvast staal 17-4PH. Als in een later stadium andere materialen beschikbaar komen, zoals gereedschapsstaal H13 en koper, wil het ook daarmee aan de slag gaan.

Onderdelen voor machines voor klanten

AWL-Techniek wil metalen onderdelen 3D printen voor de machines die in Harderwijk voor de klanten worden gebouwd. Wouter Zweers ziet onder andere grote kansen in toepassingen zoals robotgrijpers en lasarmaturen. Daarnaast wordt de nieuwe 3D metaalprinter ingezet als ondersteuning van de R&D-afdeling.

Luuk Nollet en Wouter Zweers bij de nieuwste investering van AWL-Techniek, de 3D metaalprinter van Desktop Metal.

Gebruiksvriendelijke en hoge kwaliteit

De keuze voor het Studio System+ van Desktop Metal heeft mede te maken met de gebruikersvriendelijke en veilige manier van 3D printen met deze technologie, die geen poeders gebruikt zoals andere systemen dat doen. Ook de eisen aan de noodzakelijke randapparatuur en systemen zijn veel beperkter. Luuk Nollet, Development Engineer bij AWL: “Tegelijkertijd levert het systeem hoogwaardige onderdelen en de technologie biedt een toekomstbelofte van schaalbaarheid tot hoge productieniveaus.” Hij verwacht dat 3D printtechnologie op lange termijn deel zal uitmaken van de dienstverlening aan de klanten. Het Desktop Metal systeem is de derde 3D printer in het bedrijf. AWL beschikt al over twee kunststof printers. “Het ontwikkelen van de competenties en ervaring op dit gebied zal ons helpen ons hierop voor te bereiden.” AWL zoekt daarom samenwerking met andere innovatieve bedrijven om de toepassing van de techniek verder te ontwikkelen.

Layertec heeft de Studio System+ 3D metaalprinter van Desktop Metal geleverd bij AWL-Techniek.


Back to top button