ManufacturersTechnology

2e generatie 3D printer in de ruimte naar ISS

Wie bereid is hiervoor te betalen, kan vanaf deze week een onderdeel laten 3D printen in het permanente ruimtestation ISS. NASA lanceert namelijk dinsdag 22 maart een raket die de tweede generatie 3D printer in de ruimte, de Additive Manufacturing Facility, naar het ruimtestation brengt. Deze 3D printer is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Made In Space.

 

NASA en Made In Space stellen 3D printer in ISS beschikbaar voor commerciële testen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft meer dan gemiddelde belangstelling voor het thema 3D printen. Men wil hier ervaring mee opdoen met het oog op de bouw van permanente vestigingen op andere planeten. Dan is het veel efficiënter om onderdelen en gereedschappen daar te printen. In dat geval hoeft alleen de grondstof getransporteerd te worden. Dan kan de beperkte ruimte aan boord van een raket beter benut worden en dalen de kosten. Ook de factor tijd speelt een rol: er komt slechts af en toe een nieuwe lading binnen bij ISS. Kosten en tijd zijn de twee wezenlijke factoren die 3D printen in de ruimte aantrekkelijk maken. Deze week zet de ruimtevaartorganisatie een belangrijkste stap in deze richting doordat er een 3D printer aan boord van het internationale ruimtestation ISS komt. Het is de 2e generatie van dit model, dat nu ook beschikbaar zal zijn voor derden.

 

Make In Space
Het team van Made In Space bij de validatie van de eerste 3D printer voor gebruik in de ruimtevaart.

 

30 materialen beschikbaar

De eerste uitvoering van de Zero-G 3D printer van Made In Space kon ABS printen in een maximaal bouwvolume van 5 bij 10 bij 5 centimeter. Anderhalf jaar geleden is hiermee aangetoond dat je in een gewichtsloze ruimte kunt 3D printen. Nu stuurt NASA een verbeterde versie, die Additive Manufacturing Facility wordt genoemd, naar het ruimtestation. Deze nieuwe versie kan zo’n 30 verschillende kunststofmaterialen verwerken, waaronder enkele composieten die veel gebruikt worden in lucht- en ruimtevaart en meerdere engineering plastics. Deze AMF gebruikt op extrusie gebaseerde technologie (FDM). De machine is zodanig gebouwd dat deze net zo lang mee kan gaan als de levensduur van het ruimtestation. Vergeleken met de vorige versie is de machine aanzienlijk compacter. De 3D printer wordt aangestuurd vanaf de aarde. De astronauten van het ISS hoeven enkel het materiaal bij te vullen en de producten als ze gereed zijn van de printer af te nemen. Het wisselen van materiaal, wat gebeurt door een cartridge te vervangen, kost amper een kwartiertje werk voor de astronauten.

 

Beschikbaar voor derden

Bijzonder is dat NASA en Made In Space deze bijzondere technologie direct beschikbaar stellen voor andere partijen. Ook commerciële partijen kunnen onderdelen laten 3D printen aan boord van het ruimtestation.

 

Back to top button