ApplicationsTechnology

Bruil boekt doorbraak architectonisch beton printen

Opnieuw boekt een Nederlands bedrijf een doorbraak met 3D betonprinten. Bruil in Ede presenteert deze week op Gevel 2016 en Material Xperience in Rotterdam een zelf ontwikkelde techniek, waarmee architectonisch beton wordt geprint. Bruil slaagt er zelfs in om kleurverlopen in het beton te printen.

 

Nederlandse bedrijf 3D print kleurrijke betonstructuren

Bruil toont in Rotterdam drie objecten van 1,60 meter hoog. Gekleurde objecten. “3D beton printen wordt nu vooral geassocieerd met de grijze casco’s, zoals die bijvoorbeeld in China gemaakt worden’, zegt Theo Voogd, manager markt & innovatie bij Bruil. ‘Wij willen de architecten laten zien, hoe 3D printen de vormentaal van gebouwen kan veranderen. Uiteindelijk kunnen er parametrisch gevormde gevels met een hoge esthetische waarde geprint worden.”

 

Bruil
Een voorbeeld van een 3D geprinte betonnen structuur (Foto’s Bruil)

Hoge resolutie, golfstructuren

Bruil 3D print in een hoge resolutie. En omdat het zelf de betonmortel voor de 3D printer maakt, kan het in kleur printen of zelfs in een kleurverloop. Dat gebeurt in één productiegang. Bijzonder is verder dat men niet in ene constante laag hoeft te printen, maar bijvoorbeeld een golfbeweging kan printen. Het zijn dergelijke details waarmee de Nederlandse onderneming vooral de architecten een middel in handen geeft om hun creatieve ideeën om te zetten in betonnen elementen. Met het 3D geprinte architectonisch beton krijgt de architect een scala aan ontwerpmogelijkheden in handen, zowel in vorm, kleur als structuur. Theo Voogd voorspelt dat dit een ommekeer in de bouwwereld gaat betekenen, omdat de invloed van de architect weer groter wordt door 3D printen. Het 3D printen maakt het weer mogelijk om onderscheidende ontwerpen te maken die ook betaalbaar gerealiseerd kunnen worden.

 

Van CAD naar 3D printen

Bruil heeft software laten ontwikkelen, waarmee het 3D model van de architect eenvoudig omgezet kan worden naar printpaden. Hiermee wordt binnen enkele minuten het printproces en het eindresultaat gesimuleerd, waarna het printen direct gestart kan worden. Voogd verwacht dat de techniek binnen twee jaar voldoende doorontwikkeld is om op grotere schaal in te kunnen zetten. Tot die tijd wil men met partners pilotprojecten starten.

Bruil staat deze week op Gevel 2016 gelijktijdig met Material Xperience in Ahoy Rotterdam, van 27 tot en met 29 januari.

 

Back to top button