ApplicationsTechnology

Philips 3D shaver: gepersonaliseerd 3D geprint scheerapparaat

Philips gaat de komende tijd 125 gepersonaliseerde scheerapparaten 3D printen. Het is een actie, omdat Philips 125 jaar innovatie viert. Tegelijk is het een statement: gepersonaliseerde consumentenproducten zul je meer gaan zien. En in dit geval komen de scheerapparaten tot stand via innovatieve maaktechnologie uit de Benelux. Behalve Philips werken namelijk Shapeways en het Belgische Twikit mee.

 

Productie limited editition scheerapparaten volledig in de Benelux

Dat maakt het 3D printproject van Philips des te interessanter. Ook voor andere partijen, want alle technologie die nodig is voor het personaliseren van consumentenproducten is in de regio beschikbaar.

 

125 jaar innovatie

Philips viert 125 jaar innovatie. En hoe doe je dat anders dan met een van de meest spraakmakende innovaties van deze tijd, 3D printen, te combineren met een van de klassiekers van Philips, scheerapparaten. De wereld van 3D printen is in evolutie. 3D printen wordt gezien als de innovatie waarin het productieproces persoonlijk wordt. Consumenten worden ontwerper van hun eigen producten. Zij bepalen in de toekomst het design. Philips zet met de productie van dit scheerapparaat de eerste stappen op die weg. Via de webbased software van Twikit, een start-up uit Antwerpen, kan de consument het design van het scheerapparaat aanpassen. Niet alleen de kleur, ook de vorm en hij kan er een eigen tekst aan toevoegen. Met één muisklik wordt het scheerapparaat besteld. Dan gaat de behuizing van het scheerapparaat in productie in de fabriek van Shapeways, een van ’s werelds grootste 3D printbedrijven. De wortels van Shapeways liggen bij Philips. In Eindhoven staat een van de printfabrieken.

 

Digitaal gestuurd productieproces

Wat de consument niet ziet, is hoe hij direct invloed heeft op het productieproces bij Philips via de interface van de Twikit software, een speciaal voor deze actie ingerichte website. Via deze software configureert de consument het product in het ecommerce platform, in dit geval dat van Philips. Alle parameters voor de configuratie worden direct gekoppeld aan het ERM systeem. Het CMS-systeem van Twikit wordt geïntegreerd met bestaande back office systemen of ERP-systemen. Nadat de consument zijn scheerapparaat zodanig heeft aangepast dat hij tevreden is over het design, worden de data naar een van de 3D printers gestuurd. Shapeways print de behuizing op een van de SLS-printers waarna Philips voor de uiteindelijke assemblage zorgt. Is dit de toekomst voor de productie van gepersonaliseerde consumentenproducten? Philips zegt zelf dat het het begin is van een nieuw tijdperk. Vandaar de beperkte oplage van 125 stuks, 2 per dag om van de ervaringen van de consumenten te leren.

Benieuwd: hier kun je je eigen scheerapparaat ontwerpen en laten printen.

 

Back to top button