Applications

Airbus Helicopters zet open source 3D printers van German Reprap in

Instappen in 3D printen hoeft niet altijd hoge investeringen met zich mee te brengen. Airbus Helicopters zet een relatief eenvoudige FDM-printer van German RepRap in bij de ontwikkeling en engineering van een nieuw type ruitenwisser voor een helikopter.

 

Functionele prototypes snel beschikbaar

Airbus Helicopters, een dochterbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, ontwikkelt momenteel een nieuw systeem voor de ruitenwissers van helikopters. In het ontwerpproces wordt 3D printen ingezet. Op een X400 3D printer van de Duitse fabrikant German RepRap, een open source printer gebaseerd op het FDM-principe, worden de eerste modellen en prototypes gemaakt, zowel voor klanten als voor eigen testen.

 

Het CAD model van de ruitenwisserunit.
Het CAD model van de ruitenwisserunit.

Functioneel prototype goedkoper dan frezen

In het ontwikkelproces zijn volgens Frank Singer, manager engineering bij Airbus Helicopters Deutschland, veel modellen nodig, onder meer voor functionele testen, bijvoorbeeld om te de montagemogelijkheden vooraf goed in kaart te brengen. Het grote voordeel van 3D printen is volgens Singer dat de kosten aanzienlijk lager liggen dan het CNC-frezen van modellen en prototypes. “Dankzij 3D printen kunnen we klanten al in een vroeg stadium niet alleen een CAD-model tonen, maar een functioneel model presenteren.” De helikopterfabrikant heeft het complete mechanische systeem van de ruitenwisser 3D geprint. Hierin zijn lagers, bussen en andere componenten gemonteerd zodat een werkend prototype van de ruitenwisserunit beschikbaar is voor de functionele testen.

 

Open source printer

De X400 3D printer van German RepRap is een open source 3D printer, ontwikkeld voor de industrie. De printer heeft een bereik van 390 bij 400 mm met een maximale hoogte van 320 mm en print met een resolutie van 0,1 mm. De printer wordt geleverd met een dubbele extruder, zodat twee materialen in een product verwerkt kunnen worden zonder het filament te verwisselen. Dat kan een wateroplosbaar supportmateriaal zijn.

 

Back to top button