3D printmarktTechnology

DSM Trimax Collective: 3D printer én materiaal tegen vast bedrag per maand

Dat DSM fors investeert in 3D printen, wordt komende week op Rapid+TCT in Detroit volstrekt duidelijk. Naast de samenwerking met Origin, kondigt het Nederlandse concern een samenwerking aan met CEAD op het vlak van groot formaat printen met vezel versterkte kunststoffen. Meest opvallend nieuws is het Trimax Collective. Samen met een financiële partner biedt DSM een complete 3D print oplossing – printer en materiaal – tegen een vast maandelijks bedrag.

 

Samen met CHG, dat voor de financiële afhandeling zorg draagt, biedt het Trimax Collective de industrie een laagdrempelige oplossing om in industrieel 3D printen te stappen. In eerste instantie gaat het om stereolithografiesystemen, maar DSM laat weten dat in de toekomst aanvullende printtechnologieën in deze vorm aangeboden zullen worden. Evenals kortlopende contracten; in het eerste stadium gaat het om langer lopende overeenkomsten.

Groot aantal samenwerkingstrajecten toont gretigheid DSM in additive manufacturing

Enkele voorbeeldproducten 3D geprint met Novamid van DSM.

Grootste barrières wegnemen

“Het Trimax Collective stelt ons in staat om de twee grootste belemmeringen voor een wijdverbreide acceptatie van 3D printen weg te nemen, namelijk de hoge investeringen en gebrek aan ervaring met AM”, zegt Hugo da Silva, vice president DSM AM. Hij denkt dat 3D printen op deze manier makkelijker toegankelijk wordt dan het ooit is geweest. Details over welke SLA-printer in dit aanbod zit, heeft DSM nog niet bekend gemaakt.

DSM koopt 3D printsysteem van CEAD

De AM-strategie van DSM is opgebouwd rond partnerships. Door met veel partijen samen te werken, wil het concern de markt voor 3D printen met kunststoffen sneller ontwikkelen. Op Rapid+TCT worden dan ook heel wat van deze strategische samenwerkingen aangekondigd. Hugo da Silva: “Wij geloven dat samenwerken met partners uit de hele 3D print waardeketen de beste manier is om de grenzen van additive manufacturing te verleggen.” Zo gaat DSM samen met CEAD uit Delft materialen ontwikkelen voor de grote kunststof printer die werkt met pellets. Samen onderzoeken ze onder andere het 3D printen van grote mallen en matrijzen voor onder andere de automobielindustrie. Om de mogelijkheden te onderzoeken, koopt DSM een printsysteem van het Delftse bedrijf. Het feit dat deze machine met granulaat print, opent de mogelijkheid om gevulde polymeren te verwerken, voor betere mechanische en thermische eigenschappen, die dichterbij de spuitgietdelen liggen.

Vlamvertragend Novamid AM 1030

Een van de nieuwe materialen die DSM op de AM-beurs toont is een Soft ToughRubber, ontwikkeld door Adaptive 3D Technologies en door DSM vercommercialiseerd. Dit materiaal is met name bedoeld voor toepassingen in de schoenenindustrie, textiel en automotive. DSM Ventures is een van de investeerders in deze ontwikkelaar van AM harsen.

Verder toont DSM het vlamvertragend Novamid AM 1030 FR. Dit filament is ontwikkeld voor toepassingen waarvoor de regelgeving vlamvertragende eigenschappen eist. Deze speciale versie van Novamid komt eerdaags op de markt. “Bij DSM blijven we het aanbod van materialen verbreden. Omdat deze innovatieve materialen ons telkens een stap dichterbij het ontsluiten van het volledige potentieel van additive manufacturing brengen”, zegt Da Silva.


Back to top button