ApplicationsMaterials

3Dmouthguard en DSM gaan op sportvelden bitjes 3D printen

DSM en 3Dmouthguard gaan komende tijd het 3D printen van sport bitjes uitrollen. Samen met Carestream Dental en NHL Stenden Hogeschool hebben ze een technologie ontwikkeld om op locatie een op maat gemaakt sport bitje te 3D printen. Spelers van Nederlandse hockeyclubs gaan het concept komende tijd testen.

 

Gepersonaliseerde 3D geprinte sport bitjes bieden sporter betere bescherming

Onderzoek van de hockeybond KNHB toont aan dat er in Nederland elk jaar ongeveer 6000 hockeyers letsel aan de mond oplopen. Het grootste risico op tandletsel lopen sporters bij hockey, basketbal, ijshockey en vechtsporten. In de VS wordt het aantal bezoeken aan de eerste hulp als gevolg van opgelopen tandletsel op 600.000 per jaar geschat. Een op maat geprint sport bitje verkleint dit risico.

 

3dmouthguard

De bitjes worden 3D geprint met Arnitel filament van DSM.

 

Volledig digitaal proces

Koninklijke DSM en 3Dmouthguard hebben samen met Carestream Dental en NHL Stenden Hogeschool een nieuwe technologie ontwikkeld om ter plekke een op maat gemaakt sport bitje in 3D te printen. Met behulp van videotechnologie wordt de bovenkaak gescand. Alle rondingen en vormen van de mond en tanden worden zo digitaal vastgelegd. Deze data worden vervolgens gebruikt om een passend bitje ter plekke te printen van Arnitel filament van DSM. Arnitel is een bio-based materiaal dat aan alle sterkte-, flexibiliteits- en gezondheidseisen voldoet. Het productieproces verloopt na het scannen volledig geautomatiseerd.

Elk jaar lopen 6000 hockeyers mondletsel op


Ook plannen voor andere beschermingsmiddelen

Arno Hermans, CEO van 3Dmouthguard, verwacht dat over enkele jaren in elke sportfaciliteit in de wereld een 3D geprinte bitjes automaat staat. “Voor ons is de technologie ook het begin van een hele reeks nieuwe toepassingen. Hiervan kunnen wij leren en nieuwe toepassingen te ontdekken zoals het op maat printen van scheenbeschermers, helmen en elleboogbeschermers. Ook andere markten, zoals de gezondheidszorg, kunnen hiervan profiteren.” Hugo Ferreira da Silva, Vice-President van DSM Additive Manufacturing, merkt op: “Het juiste materiaal en de juiste omgeving voor specifieke toepassingen zijn de sleutel tot een snellere overstap naar 3d-printen voor échte productieprocessen. Door samenwerking binnen de industrie komen er steeds meer toepassingen die geschikt zijn voor het printen in 3D.”

Alleen al onder de Nederlandse hockeyers zijn er jaarlijks 6000 gevallen van mondletsel, aldus de KNHB.

 

Hockeyers gaan 3D geprinte bitjes testen

De komende maanden worden de eerste 3D-geprinte bitjes grondig getest door spelers van Nederlandse hockeyclubs. De wetenschappers en ontwikkelaars van de partners gebruiken de gegevens om het 3Dprintproces verder te verfijnen en op te schalen. Hierbij wordt de kennis van DSM, 3Dmouthguard, Carestream Dental en NHL Stenden Hogeschool over materialen, technologie, en marketing gecombineerd.

 

Back to top button