ManufacturersTechnology

Vertico en Mai industrialiseren 3D betonprinten

Totaaloplossing van hoogwaardige mixertechnologie en printkop

Het Nederlanse Vertico en het Oostenrijkse Mai zeggen een belangrijke stap te zetten naar industrieel 3D betonprinten. De Accelerator Printhead Solution zorgt voor een hoge mengkwaliteit van de bestanddelen voor de betonmix. De nieuwe software kan het printproces real time monitoren.


Het Oostenrijkse Mai heeft met name ervaring in de ontwikkeling en bouw van mengers en pompen voor de betonindustrie. Deze expertise is de afgelopen tijd gecombineerd met de kennis die Vertico heeft wat betreft robotics, software en printkoppen voor 3D betonprinten. “De complementaire expertisegebieden en overeenstemmende visies op de ontwikkeling van de beton markt betekende dat we het potentieel optimaal hebben kunnen benutten”, zegt Hannes Papousek, CEO van Mai International. Gezamenlijk brengen ze nu een totaaloplossing voor betonprinten op de markt.

Real time monitoring van betonprintproces

Verstopping van printkop praktisch uitgesloten

De Accelerator Printhead Solution bestaat uit een 1K printkop voor betonprinten, een snelwisselaar, een set druk-en temperatuursensoren alsmede sensoren die de vochtigheid, flowrate, motorkoppel en andere factoren meten. Hiermee wordt de mengkwaliteit verbeterd, waardoor vervormingen tijdens het 3D printen achterwege blijven. Ook komt het amper nog voor dat de inlaat van de printkop verstopt raakt Dankzij een gepatenteerd uitleensysteem kan de printkop gereinigd worden met minimale ingrepen door de operator. Mai en Vertico spreken over bijna zelf-reinigend

Vernieuwde HMI

De bediening en de controle van het printproces gebeuren vanuit de vernieuwde, centrale HMI. Hierin en in de software van het systeem zit de specifieke kennis van Vertico. “Zoals bij elke nieuwe technologie is het van cruciaal belang te begrijpen wat er in real time gebeurt.  Met onze jarenlange ervaring weten we waar we op moeten letten en zijn we trots op een goede gebruikerservaring met monitoring en controle”, zegt Volker Ruitinga, CEO van Vertico.

De beide bedrijven zetten hun samenwerking voort. Zo werken ze aan meerdere add-ons voor de printkop, onder andere een systeem om kleur toe te voegen en een roterende printkop.

Back to top button