Applications

Trumpf: 3D metaalprinten interessant voor het klassieke metaalbedrijf

Trumpf pakt dit jaar op de EMO groots uit met 3D metaalprinten. Met drie voorbeelden wil het technologieconcern duidelijk maken dat er heel nieuwe toepassingen voor 3D metaalprinten mogelijk zijn. En dat geldt niet alleen voor de typische AM-sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart. “Dat geldt ook voor de klassieke metaalbedrijven”, zegt Thomas Fehn, directeur Trumpf Additive Manufacturing.

 

Het technologieconcern heeft volgens hem een belangrijke troef in handen als het om de ontwikkeling van nieuwe AM-markten gaat. Trumpf bouwt de eigen laserbronnen. Hierdoor kan het snel nieuwe toepassingsgebieden ontsluiten. Als voorbeeld wordt verwezen naar de groene laser van Trumpf, waarmee koper en ook goud goed printbaar zijn. Dat is veelbelovend voor de juwelen- en elektronica-industrie.

Trumpf toont op EMO toepassingen van 3Dmetaalprinten

 

Nozzles voor reinigingsinstallatie

Trumpf laat op de EMO drie toepassingen zien, uit drie verschillende sectoren. Een daarvan is samen met het bedrijf USB Düsen en de hogeschool van Heilbronn ontwikkeld. Het gaat om reinigingsnozzles voor afwateringskanalen. Deze nozzles zitten rond een kop die op een slede door de rioolbuizen wordt getrokken. Een waterstraal komt er met een druk van 300 bar uit en maakt het vuil los. Hoewel de sproeiers een eenvoudig ontwerp hebben, zijn er vier productiestappen nodig: het snijden van de grondstof en het vormen van een draad, het frezen in een moer en het lijmen in een keramische basis. Niet alleen moet de werknemer de machine voortdurend vervangen, maar er zijn ook vaak onnauwkeurigheden bij het verlijmen. Met de 3D-geprinte versie zijn frezen en lijmen niet meer nodig. Bovendien is er geen nabewerking nodig, omdat het ontwerp geen supportstructuren nodig heeft. Het proces is softwaregestuurd en dus veel nauwkeuriger dan handmatig lijmen. Uit metingen blijkt dat de productietijd met 53 procent is verminderd. Voor het eerst is een serieproductie tot 10.000 onderdelen per jaar mogelijk. De straal is ook gladder en de ontwikkelaars van Trumpf verwachten een lager waterverbruik en betere reinigingsprestaties.

 

Halvering gewicht houder voor satelliet

De tweede toepassing komt uit de ruimtevaart. Trumpf heeft in opdracht van het ruimtevaartbedrijf Tesat-Spacecom een houder geprint voor de Duitse communicatiesatelliet Heinrich Hertz. De houder is voorzien van aandrijvingen die gebruikt kunnen worden om microgolffilters te regelen. In samenwerking met AMendate is het bedrijf erin geslaagd om de geometrie van de houder te optimaliseren en het gewicht van de houder met 55 procent te verminderen. In plaats van 164 gram weegt de houder slechts 75 gram. De geoptimaliseerde houder is niet alleen lichter, maar ook stabieler. Het weerstaat dezelfde hoge krachten als bij de lancering van de satelliet en heeft minder kromtrekkingen. AMendate is een Duitse startup die software voor additive manufacturing ontwikkeld en onlangs werd overgenomen door Hexagon. Het staat zelf ook op de EMO.

 

Kostenbesparingen in de zorg

Het derde voorbeeld komt uit de medische industrie. De Russische fabrikant Conmet gebruikt sinds begin 2018 een Trumpf 3D-printer voor de productie van gezichts- en kaakimplantaten. Tot nu toe was het inbrengen van dergelijke onderdelen zeer belastend voor de chirurg. Zelfs tijdens de operatie moet de chirurg het implantaat uit een titanium geperforeerde plaat snijden. Dit is veel gemakkelijker met 3D printen. Conmet werkt op basis van scandatavan de patiënt die het ziekenhuis aanlevert. Hiervan wordt een CAD-model gemaakt en in overleg met de chirurg wordt het ontwerp bijgesteld. Tijdens de operatie is het implantaat klaar om nauwkeurig te worden geplaatst. Omdat er in de operatiekamers niets meer aan het implanaat hoeft te worden gedaan, neemt de veiligheid voor de patiënt toe en wordt de operatieduur verkort. Bovendien kunnen onderdelen worden geprint die enerzijds schokdempend zijn, maar anderzijds ook bijzonder stabiel en duurzaam. Het menselijk botweefsle vergroeit goed met de poreuze structuren van het implantaat.. Bij Conmet zijn de productiekosten van gezichts- en kaakimplantaten met ongeveer 40 procent gedaald. In de toekomst wil het bedrijf de serieproductie van implantaten met Trump 3D-printers uitbreiden.

De EMO vindt van 16 tot en met 21 september plaats in Hannover. Op de machinebeurs is een AM Circle. Daarnaast staan veel exposanten met AM-technologie elders op de beurs. Op dinsdag 17 september organiseert CECIMO een AM congres.

Gratis toegangskaarten kun je hier bestellen.

Back to top button