Technology

Lithoz LIS technologie voor grotere keramische producten

Ook dikwandige producten van technisch keramiek

Met de nieuwe CeraMax Vario V900 zet het Oostenrijkse Lithoz de stap naar 3D printen van grote, dikwandige keramische producten. De nieuwe machine, met LIS technologie, print tot 1.000 micron slurry per laag in minder dan een minuut. 


De CeraMax Vario V900 gebruikt de Laser Induced Slipcasting (LIS) technologie. Hiermee kan men watergebaseerde slurries verwerken, met een laag aandeel organisch bindmiddel.

De nieuwe 3D printer van Lithoz die gebruik maakt van de LIS technologie.


Watergebaseerde slurry

In de LIS-technologie absorbeert de watergebaseerde slurry het laserlicht volledig. Daardoor kan men ook donkere keramische materialen 3D printen, evenals siliciumcarbide, zonder verlies van eigenschappen. Tot nog toe is siliciumcarbide een materiaal dat zich moeilijk laat 3D printen. Een belangrijk deel van de innovatie zit in het eenvoudigere debinding proces: hierdoor kan men dikkere wanden printen (tot 1.000 micron) en zelfs volledig dichte onderdelen. Zowel oxide- als non-oxide keramische materialen kunnen geprint worden. De groene onderdelen zijn al verspaanbaar. Het bouwvolume van de nieuwe Lithoz printer is 250 bij 250 bij 290 mm.

Nieuwe toepassingen

Lithoz verwacht dat de LIS-technologie heel nieuwe toepassingen mogelijk maakt. De LIS-technologie sluit aan op de bestaande Lithography-based Ceramic Manufacturig (LCM) technologie van het Oostenrijkse bedrijf. Deze technologie blijft voorbehouden voor het 3D printen van kleinere en dunwandige onderdelen. De nieuwe technologie moet toegang bieden tot een heel nieuwe markt voor 3D keramiek printen. 

Back to top button